NavMenu

Beogradska premijera predstave "Doktor Nušić" u Narodnom pozorištu 1. novembra

Izvor: eKapija Petak, 31.10.2014. 10:03
Komentari
Podeli

Beogradska premijera predstave "Doktor Nušić", po Nušićevoj komediji "Dr", u režiji Kokana Mladenovića i u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta, biće održana u subotu 1. novembra, na Velikoj sceni (19.30), u okviru revije "Nušiću u čast", objavljeno je na sajtu pozorišta.

Mladenović, koji je uradio i adaptaciju teksta, podseća da je ono što je u vreme nastanka Nušićevog komada bilo tek naznaka jedne društvene devijacije, jedan beskrupulozni postupak novih bogataša, u međuvremenu postalo manir našeg doba.

- Mišljenja smo da je, u vreme kada naša zemlja preživljava neuništivu estradizaciju svakog sistema vrednosti i kada evidentna inflacija znanja i obrazovanja uzima svoj danak u našem svakodnevnom i javnom životu, Nušićeva komedija "Dr", svojim komičkim zapletom i ubojitošću satiričke oštrice, zaslužuje da progovori sa scene jednim novim pozorišnim jezikom - kaže Mladenović i napominje da ovaj komad, uz autorske stihove Marka Šelića Marčela, predstavlja ne samo zanimljiv pozorišni događaj, već i žestoki obračun sa devijacijama našeg vremena.

Prema njegovim rečima, "Dr" je komad o kupovini i rasprodaji znanja, o uništenom sistemu vrednosti u kome novac primitivaca diktira društveni ukus i modu.

- Bolno prepoznatljivo zvuče reči špekulanta Živote Cvijovića: "Danas ti je, brate, sve na prodaju. Sve se prodaje, poštenje, čast, savest, ljubav, prijateljstvo, ugled, poštovanje, sve, brate, sve!" Inflacija znanja, kupovina diploma, inostrani mešetari i lažni humanitarni radnici, prepliću se u ovoj mreži polusveta čineći je aktuelnijom no ikada. Nušićev komad, nasuprot komičkom maniru epohe, gotovo da nema pozitivnog junaka. Vreme koje je veliki komediograf naslućivao, a u kome mi živimo, je upravo takvo; vreme bez pozitivnog junaka- ocenjuje Mladenović.

U velikom ansamblu od 17 glumaca, glavne uloge igraju Branislav Trifunović i Saša Torlaković. Kompozitor je Irena Popović, a kostime i scenografiju uradile su Dragica Laušević i Marija Kalabić.

Predstava je premijerno izvedena 25. aprila ove godine u Somboru, a 4. maja u Kruševcu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.