NavMenu

Kad moda na trpezi diktira modu u plastenicima - "Iceberg Salat Centar" jedini u Srbiji proizvodi Iceberg salatu

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.10.2014. 15:50
Komentari
Podeli
Kada sam počinjao, niko nije želeo da kupi Iceberg (ajzberg) salatu, jer niko nije znao šta je. U godini bombardovanja, '99. kada su "McDonald's" restorani prestali da rade, iznosio sam je na pijacu, i nisam skoro ništa mogao da prodam. Jedino su stranci i naši ljudi koji žive na Zapadu prepoznavali šta je u pitanju. Ja prodam dnevno 50, a ovaj pored mene što prodaje "putericu" 500 komada. To je bila jedina salata za koju je Srbija znala, kaže Predrag Popović, vlasnik "Iceberg Salat Centra", jedine kompanije koja u Srbiji proizvodi Iceberg salatu.

Sve to se promenilo kada je došao "Mercator", jer je to prvi lanac koji je u samoj samoposluzi napravi deo "bašta", gde su se nalazile sve vrste salata. Narod je počeo da kupuje salate, pa se zelena sata počela jesti i leti, a ne samo na proleće, kada prođe vreme "pečenja i slava".

Priča o kompaniji "Iceberg Salat Centar" počinje 1990. godine u Surčinu, kada je osnovana kako bi snabdevala "McDonald's" restorane Iceberg salatom koja se do tada nije gajila u Srbiji. Danas "Iceberg Salat Centar", pored Iceberg salate proizvodi i druge vrste salata, kao i ostalo ekskluzivno povrće.

Kompanija svoje proizvode isporučuje kako lancu "McDonald's" restorana, čiji je ekskluzivni snabdevač povrćem, tako i ostalim renomiranim restoranima, hotelima, kafićima, ketering službama i svim većim supermarketima na području Beograda.

Proizvodi se na tržištu prodaju kako u svežem stanju, tako i u prerađenom, gde je povrće isečeno, oprano i spakovano u kese poput Iceberg salate, mikseva salata - "Mediteranea", "Toscana", "Zeleni miks", rukole i spanaća. Salate i ostalo povrće se uzgaja, na više lokacija u Srbiji od kojih je glavna na kraju Novog Beograda u Vinogradskoj ulici. Na istoj lokaciji nalazi se i proizvodni pogon sa hladnjačama gde se vrši priprema povrća, pranje, pakovanje proizvoda za distribuciju.

Kompanija zapošljava 30 radnika, koji godišnje proizvedu, na otvorenim poljima i u plastenicima, oko 250 tona Iceberg salate i više od 800.000 komada drugih vrsta salata. Dnevno prerade 1,5 do 2 tone "ajzberg" salate, a već razmišljaju i o proširenju pogona, rekli su nam u ovoj kompaniji.

Sveže, oprano, spakovano

Kako bi obezbedili maksimalnu sigurnost proizvoda, Iceberg Salat Centar primenjuje GLOBALGAP standarde za praćenje proizvodnje povrća na polju i ISO 9001:2008 i HACCP standarde u procesu prerade.
Osnovni proizvod Iceberg Salat Centra su salate svih varijateta, boja i ukusa, kao i ostalo povrće. Glavna salata koja se prodaje je Iceberg salata po kojoj je i firma dobila ime, a to je salata koja može dugo da ostane sveža, hrskava je i lako se obrađuje.

Salate i povrće se na tržištu prodaju u svežem stanju u glavicama ili u komadu, kao i prerađeno povrće - isečeno, oprano i spakovano u kese sa inertnim gasom kako bi duže zadržalo svežinu i ostala svojstva.


Od zelenih salata, kompanija proizvodi vrste: Iceberg, Endivia uskolisna, Endivia sirokolisna, Hrastov list zeleni, Lollo Bionda i Romana. Od crvenih salata, iz Surčina stižu: Lollo rosso, Batavia, Hrastov list crveni i radič.

Salate u svežem stanju se isporučuju oprane i spakovane u kartonske kutije obložene plastičnom folijom da bi ostale što duže sveže. Svaka kutija ima deklaraciju i u nju stane 12-18 salata u zavisnosti od sorte i veličine. Od ostalog povrće, što komadnog što isečenog, ova firma proizvodi paradajz, kisele krastavce, krastavce, šargarepu, rukolu, brokoli i spanać.

Planovi

"Iceberg Salat Centar" ne prestaje sa inovacijama na polju salata. Tako uskoro planiraju da počnu sa proizvodnjom vrste "salanova" ili kako je poznatija "one cut ready" salate. To znači da se jednim potezom koren odstrani i salata se rascveta u sitne listiće, te je nije potrebno dodatno seckati. Osim toga uskoro će na tržište lansirati i pakovani matovilac, kao i "baby spanać".

Iz ove kompanije kažu da još uvek ne planiraju organsku proizvodnju, kao ni izvoz, jer svi pokušaji su se pokazali kao neuspešni. Što se Srbije tiče, konkurencije gotovo da i nemaju, jer osim njih, ovom proizvodnjom se bave uglavnom oni koji imaju proizvodnju za sopstvene potrebe.

Kompanija ima dugogodišnju saradnju i sa Beogradskim zoološkim vrtom u koji šalju sav organski otpad.

J.Đ.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.