NavMenu

Kancelarija stvara profit - Kompanija "Delight" od distributera nameštaja izrasla u regionalnog lidera u opremanju poslovnih prostora (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 29.10.2014. 16:00
Komentari
Podeli

Ni kancelarijski nameštaj nije kao što je nekad bio. Radni sto nije više samo drvena ploča na četiri noge. Uređenje poslovnih prostorija je postala nauka i umetnost, a sve u cilju da se zaposleni osećaju bolje i da većom produktivnošću doprinesu boljitku kako svog života, tako i kompanije u kojoj rade. U globalnoj ekonomiji, zasnovanoj na znanju i iskustvu, investiranje u dobrobit zaposlenih je u dugoročnom interesu posla.

Kompanija "Delight" se već više od decenije bavi distribucijom kancelarijskog nameštaja. Učili su od najboljih. Zastupnik su kompanije "Steelcase", vodećeg svetskog proizvođača kancelarijskog nameštaja, čija istorija počinje 1912. u Mičigenu.

Ideju vodilju kompanije "Steelcase", da razumevanjem radnih navika ljudi osiguraju da radni prostor bude alat za bolje, brže i efikasnije obavljanje posla, usvojili su i primenili u svoje poslovanje, kažu nam na početku razgovora braća Miroslav i Marko Tanazević partneri u kompaniji "Delight".

Mlađi Marko, zadužen za marketing i prodaju, u kompaniji je od samog početka, dok se stariji Miroslav koji upravlja finansijama i administracijom, kasnije pridružio ovom timu.

Na početku je, kažu naši sagovornici, bilo veoma teško, ali su svake godine napredovali.

- Ponosni smo na četrnaestogodišnje prisustvo na tržištu, kao i na same početke poslovanja kada su nam prvi klijenti bili Svetska banka, "Cisco Systems", IBM... – kaže nam Miroslav.

Danas, "Delight" je prerastao u kompaniju specijalizovanu za opremanje, dizajn i projektovanje poslovnih enterijera, kao i izvođenje završnih radova u građevinarstvu. U privrednim društvima u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji zaposleno je oko 50 ljudi.

- Poslovanje u regionu nam daje fleksibilnost boljeg koordiniranja resursima i mogućnost optimizacije operativnih troškova poslovanja. Ako je poslovanje u određenom periodu u jednoj zemlji lošije u drugoj je bolje i zbog toga što kao kompanija nismo zavisni samo od jednog tržišta možemo imati stabilnije poslovanje - objašnjava Miroslav.

Miroslav TanazevićMiroslav Tanazević
Najznačajniji partneri koje kompanija "Delight" zastupa su "Steelcase" u domenu kancelarijskog nameštaja, "Interface" za podne obloge i "Deko" u domenu pregradnih zidova.

Marko objašnjava da je "Steelcase", prema svetskim statistikama, brend broj jedan na globalnom nivou kada je kancelarijski nameštaj u pitanju, sa godišnjim prihodom od 3 mlrd USD i ulaganjem u razvoj od preko 100 mil USD u poslednje 3 godine.

"Interface" je globalni lider u dizajnu i proizvodnji modularnih podnih obloga. Ta kompanija se među prvima javno izjasnila o očuvanju životne sredine, kada je sredinom devedesetih godina odlučila da eliminiše štetan uticaj na prirodu do kraja 2020. godine. Program poznatiji kao "Mission Zero", utiče na svaki aspekt poslovanja i inspiriše kompaniju da konstantno pomera granice kako bi postigla ovaj cilj.

Kompanija "Deko" je osnovana 1970. i danas je respektabilan evropski proizvođač montažno-demontažnih pregradnih sistema koji posluje i na drugim kontinentima. Skandinavski dizajn "Deko" pregradnih sistema ima širok asortiman koji odgovara svim tipovima zgrada, kako novim tako i starim. U Danskoj, "Deko" je jedan od najvećih proizvođača pregradnih sistema specijalizovan za komercijalne, industrijske, institucionalne i javne sektore.

Referentna lista "Delight"-a je prilično duga. Ova kompanija učestvovala je na gotovo svim većim projektima opremanja poslovnih prostora u regionu.

- Radili smo sa revizorskim kućama KPMG, "Ernst&Young", "PriceWaterhouse Coopers", "Deloitte", IT kompanijama "Microsoft", HP, "Oracle", IBM, "Cisco Systems", SAP, "Nordeus", "PS Tech", "Asseco"..., farmaceutskim kompanijama "Pfizer", "Sanofi Aventis", GSK, "Actavis", "Abbott Laboratories", "Takeda"... Opremili smo dva najveća call centra u Srbiji NCR i "Sitel", radili na opremanjima mnogih banaka, finansijskih institucija, osiguravajućih društava i internacionalnih kompanija - navodi Miroslav.

Marko TanazevićMarko Tanazević
Na domaćim javnim nabavkama gotovo da i ne učestvuju, jer je, nažalost, jedini kriterijum najniža cena, a ne kvalitet proizvoda i stabilnost i pouzdanost kompanije.

- Uspeh postižemo na međunarodnim tenderima. U pitanju su projekti koji su finansirani iz IPA fondova EU. U Podgorici smo opremili poslovnu zgradu UNDP. Mi smo među malobrojnim firmama koji mogu da ispune zahteve o bonitetu, finansijskom potencijalu, atestu za nameštaj – navodi Miroslav i dodaje da su učestvovali u programu opremanja sudova u Srbiji, koje je finansirano sredstvima EU.

Poslovna filozofija

- Interes nas, kao vlasnika nije da kratkoročno ostvarimo što veću dividendu, već da kompanija bude stabilna, svaka služba profesionalno obavlja svoj deo posla stalno povećavajući kvalitet usluga, sve u cilju dugoročnog zadovoljstva klijenata i zaposlenih - kaže Marko i dodaje da firma ne može da napreduje ako neko nema ideju, viziju, hrabrost, spremnost za rizik.

Sa druge strane, kako objašnjava, upravljanje procesima i resursima unutar kompanije, rizicima i finansijama, jasno i strukturirano vođenje poslovnih procesa i operacija daje potreban balans za uspešno i stabilno poslovanje.

Zato su se i odlučili da uvedu različite informacione sisteme i standarde u poslovanju.

- Uveli smo ERP (korporativni informacioni sistem) koji koristimo na nivou cele kompanije. U završnoj fazi je implementacija CRM-a za praćenje pretprodajnih aktivnosti, što ćemo završiti do kraja novembra. Započeli smo i uvođenje DMS (dokument menadžment sistema) čime će sva dokumentacija biti arhivirana i vođena u elektronskoj formi. Za analize i izveštavanje koristimo najsavremenije BI (Business intelligence) alate – kaže Miroslav.

Po implementaciji svih pomenutih informacionih sistema i detaljno opisanih procesa i procedura sledi uvođenje ISO standarda, kažu naši sagovornici.

Planovi

- Kako bismo u potpunosti pokrili ceo region planiramo osnivanje privrednih društava i otvaranje prodajnih salona u Prištini i Tirani – kaže Miroslav.

U Tirani su, preko svoje kompanije u Makedoniji, već učestvovali u opremanju poslovnih prostora nekoliko internacionalnih kompanija, među kojima "Philip Morris" i "Shell".

Miroslav se nada da će se intenzivirati deo poslovanja koji se odnosi na završne radove u građevinarstvu.

Osim toga, rukovodeći se strategijom osvajanja novih tržišnih segmenata najznačajnijeg partnera, "Steelcase", kompanija "Delight" planira uvođenje "Steelcase health" programa namenjenog medicinskim ustanovama i bolnicama, kao i rešenja za edukativne centre iz "Steelcase Education Solutions" programa.

Braća Tanazević, nam na kraju razgovora najavljuju ulazak kompanije "Delight" na tržište nekretnina.

- Planiramo osnivanje nove kompanije za razvoj nekretnina čiji će fokus biti izgradnja stambenih i poslovnih objekata visokog nivoa gradnje u rezidencijalnim delovima grada i centralnim gradskim opštinama. Trenutno je u toku izgradnja jednog takvog objekta na Senjaku, a više informacija možete saznati posetom web stranice www.delightinvestment.com.

M.K.


Fotogalerija
Delight - kancelarijski nameštaj
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.