NavMenu

U porastu vrednost lizing ugovora u Srbiji za 8,2%

Izvor: eKapija Sreda, 29.10.2014. 11:37
Komentari
Podeli

Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) saopštila je danas da je u prvih devet meseci 2014. ukupna vrednost lizing ugovora u Srbiji bila 211,5 mil EUR, što je rast od 8,2% u odnosu na isti period prošle godine.

Kako se navodi, u prvih devet meseci ove godine lizing kuće Srbije su sklopile 6,8% ugovora više nego prethodne godine, a na lizing su se najviše finansirala putnička vozila - 37%.

Dodaje se da je na drugom mestu učešća u strukturi lizinga finansiranje komercijalnih, teretnih i ostalih vozila, i u prvih devet meseci 2014. godine ono je zauzelo 34%.

- Poredeći sa istim periodom 2013, za prvih devet meseci 2014. kupovina novih i polovnih putničkih vozila na lizing porasla je 13,3%, što predstavlja povećanje vrednosti ugovora za nešto više od 9 mil EUR, a očekuje se da će taj trend biti nastavljen i u poslednjem kvartalu ove godine - kazala je generalni sekretar ALSC-a Teodora Milenković.

Ona je, kako se dodaje u saopštenju kazala da je finansiranje nabavke komercijalnih i teretnih vozila na lizing tradicionalno interesantno industrijama koje imaju veliku potrebu za transportnim sredstvima, jer su im uslovi lizinga, zbog nepostojanja zahteva za stavljanjem imovine pod hipoteku, manjih operativnih troškova i zadržavanja finansijske fleksibilnosti, povoljniji nego kreditno finansiranje.

- U ovom periodu, najveći korisnici lizinga su iz sektora saobraćaja i informisanja, trgovine na veliko i malo, i prerađivačke industrije i građevinarstva - naglasila je Milenkovićeva.

U saopštenju ALCS se dodaje da je na trećem mestu u strukturi lizinga, finansiranje nabavke mašina i opreme koja je u prvih devet meseci ove godine vredela 51 mil EUR, odnosno 24%, dok je finansiranje nekretnina na lizing zauzelo 6%ukupnog portfolija lizing kompanija Srbije sa uknjiženih 12 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.