NavMenu

Stečaj ili prekretnica - pančevačka Fabrika aviona "Utva" priželjkuje novog vlasnika

Izvor: Novosti Ponedeljak, 16.04.2007. 10:28
Komentari
Podeli

U Fabrici aviona "Utva" iz Pančeva završava se izrada konstrukcije dva prototipa aviona za početnu obuku "lasta" 95. Paradoksalno, istovremeno joj preti i stečaj.

Direktor Tomislav Bjelogrlić objašnjava da, zakonski gledano, fabrika ispunjava uslove za stečaj - dvanaest godina blokiran im je račun, a dugovi su narasli. Uveren je, međutim, da "Utva" ima budućnost i upozorava da bi njenom eventualnom likvidacijom najviše izgubili naše vazduhoplovstvo i odbrambena industrija.

U pogonu se redovno radi. Majstori završavaju delove za konstrukciju nove laste. "Kosturi" su već završeni, a sveža zelena farba još miriše. U "utrobi" su konture za dva sedišta, pravilan trup i krila. Uskoro će biti ugrađeni i ostali delovi. Avion se šalje na ispitivanja u Vojno-tehnički institut u Žarkovu, gde se vrlo detaljno testiraju sve njegove karakteristike. Sledi prvo vatreno krštenje "laste" - probni let na aerodromu Batajnica. Ako i tu prođe, sledi "zeleno svetlo" za serijsku proizvodnju.

Bjelogrlić smatra da je pravi lek za ozdravljenje ove fabrike - privatizacija. U to se, doduše, krenulo pre dve godine, bez većeg uspeha. Kada je krajem 2005. godine objavljen prvi prospekt, zainteresovale su se američka i izraelska firma. Njihovi predstavnici su otkupili dokumentaciju, ali se nisu javili na aukciji. Neuspešna je bila i druga prodaja, a prema propisima, da bi bila obavljena treća aukcija, treba naći sigurnog kupca.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.