Izvor: eKapija | Petak, 24.10.2014.| 13:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srpsko-makedonski privredni potencijal - Održani poslovni susreti u Nišu

Kako bi obezbedile kontinuiranu podršku, nove poslovne mogućnosti i širenje mreže saradnje malih i srednjih preduzeća kako u zemlji, tako i u regionu, ProCredit banka Srbija i ProCredit banka Makedonija organizovale su zajednički poslovni B2B događaj "Jedna banka za vaš biznis u regionu" u utorak 21. oktobra u Nišu.

ProCredit banka kao aktivan partner biznisa koji pored finansijske podrške ulaže u razvoj i promociju privrednika, okupila je više od 70 srpskih i makedonskih malih i srednjih preduzeća u prehrambenoj industriji i trgovinskom sektoru. Ovi sektori prepoznati su kao jedni od najznačanijih za razvoj regiona i unapređenje međutrgovinske razmene.

- Cilj umrežavanja privrednika susednih zemalja na sektorskom nivou jeste da se podigne svest o potencijalu koji leži na susednom tržištu, da se otvore diskusije posvećene unapređenju trgovinske razmene, rešavanju problema necarinskih barijera i mogućnosti formiranja kooperacija srpskih i makedonskih kompanija, kao i da se pruži mogućnost privrednicima da uspostave temelje za buduću saradnju u region - izjavio je Igor Anić, član izvršnog odbora ProCredit banke.

Zaključak skupa jeste da su Srbija i Makedonija značajni ekonomski partneri, a naše privrede su više kompatibilne nego konkurentske – odlično se poznaju, komplementarne su i upućene jedna na drugu. Međutim, iako je robna razmena između dve zemlje viša od 843 miliona dolara u 2013. godini, postoji jako puno prostora za njeno povećanje, i zato je intenzivnije povezivanje privrede Srbije i Makedonije od izuzetnog značaja.

Učesnici su pokazali visok stepen interesovanja za produbljivanje saradnje sa kompanijama koje posluju u istom privrednom sektoru.

- Vodim makedonsku firmu u Srbiji već 4 godine. Svo to vreme pratim kako funkcioniše saradnja i robna razmena između srpskih i makedonskih firmi, i zaključujem da potencijala ima neverovatno mnogo. Između ostalog član sam Makedonske biznis asocijacije u Srbiji, te radimo i na tome da jedini problem koji usporava ovu saradnju – birokratiju, svedemo na najmanju moguću meru i učinimo sve što se tiče poboljšanja uslova saradnje - ističe Zoran Janković, direktor firme "Cermat" u Srbiji i učesnik događaja.

U sklopu ovog skupa, predavanje o primeni CEFTA sporazuma je održala Nadica Pantović, stručnjak iz Ministarstva finansija Republike Srbije. Predavanje je obuhvatilo i sve detalje o carinama između Srbije i Makedonije, što je bila posebno značajna tema za učesnike ovog događaja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.