NavMenu

Srpsko-makedonski privredni potencijal - Održani poslovni susreti u Nišu

Izvor: eKapija Petak, 24.10.2014. 13:53
Komentari
Podeli

Kako bi obezbedile kontinuiranu podršku, nove poslovne mogućnosti i širenje mreže saradnje malih i srednjih preduzeća kako u zemlji, tako i u regionu, ProCredit banka Srbija i ProCredit banka Makedonija organizovale su zajednički poslovni B2B događaj "Jedna banka za vaš biznis u regionu" u utorak 21. oktobra u Nišu.

ProCredit banka kao aktivan partner biznisa koji pored finansijske podrške ulaže u razvoj i promociju privrednika, okupila je više od 70 srpskih i makedonskih malih i srednjih preduzeća u prehrambenoj industriji i trgovinskom sektoru. Ovi sektori prepoznati su kao jedni od najznačanijih za razvoj regiona i unapređenje međutrgovinske razmene.

- Cilj umrežavanja privrednika susednih zemalja na sektorskom nivou jeste da se podigne svest o potencijalu koji leži na susednom tržištu, da se otvore diskusije posvećene unapređenju trgovinske razmene, rešavanju problema necarinskih barijera i mogućnosti formiranja kooperacija srpskih i makedonskih kompanija, kao i da se pruži mogućnost privrednicima da uspostave temelje za buduću saradnju u region - izjavio je Igor Anić, član izvršnog odbora ProCredit banke.

Zaključak skupa jeste da su Srbija i Makedonija značajni ekonomski partneri, a naše privrede su više kompatibilne nego konkurentske – odlično se poznaju, komplementarne su i upućene jedna na drugu. Međutim, iako je robna razmena između dve zemlje viša od 843 miliona dolara u 2013. godini, postoji jako puno prostora za njeno povećanje, i zato je intenzivnije povezivanje privrede Srbije i Makedonije od izuzetnog značaja.

Učesnici su pokazali visok stepen interesovanja za produbljivanje saradnje sa kompanijama koje posluju u istom privrednom sektoru.

- Vodim makedonsku firmu u Srbiji već 4 godine. Svo to vreme pratim kako funkcioniše saradnja i robna razmena između srpskih i makedonskih firmi, i zaključujem da potencijala ima neverovatno mnogo. Između ostalog član sam Makedonske biznis asocijacije u Srbiji, te radimo i na tome da jedini problem koji usporava ovu saradnju – birokratiju, svedemo na najmanju moguću meru i učinimo sve što se tiče poboljšanja uslova saradnje - ističe Zoran Janković, direktor firme "Cermat" u Srbiji i učesnik događaja.

U sklopu ovog skupa, predavanje o primeni CEFTA sporazuma je održala Nadica Pantović, stručnjak iz Ministarstva finansija Republike Srbije. Predavanje je obuhvatilo i sve detalje o carinama između Srbije i Makedonije, što je bila posebno značajna tema za učesnike ovog događaja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.