NavMenu

Najkompleksniji i najzahtevniji transport u Srbiji (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 22.10.2014. 15:38
Komentari
Podeli

Preduzeće "Bora Kečić - Specijalni transporti" je u septembru započelo internacionalni multimodalni transport (kombinacija drum-voda–drum) transformatora 725 MVA, težine 353t na relaciji fabrika "Alstom" u gradu Gebze u Turskoj – TENT B u Obrenovcu.

- Transformator, težine 353t, vrednosti oko 4 mil EUR, zbog specifičnog dizajna nije bilo moguće transportovati železničkim niti drumskim putem, pa je transport izveden kombinacijom drumskog, morskog i rečnog transporta, uz izvršenje svih potrebnih pretovara, korišćenjem najsavremenijih sredstava, opreme, kvalifikovanog ljudstva, elaborata, saglasnosti, mišljenja, dozvola, propisanih pratnji - navode u firmi "Bora Kečić -Specijalni transporti".

Transformator je utovaren u fabrici "Alstom", na specijalnu drumsku prikolicu sa podužnim hidrauličnim nosačima, neophodnim za bezbedan i siguran transport, tako da su ukupne dimenzije kompletnog sklopa bile 85m x 5,7m x 5m (duzina x sirina x visina) Q=550t (tezina).

- Izvršen je drumski transport na relaciji fabrika "Alstom" do morske luke Derinče u Turskoj, zatim je u Luci Derinče izvršen pretovar kompletnog sklopa na morski brod, odakle smo započeli plovidbu na relaciji Luka Derinče, Turska – "Luka Konstanca", Rumunija - objašnjavaju u firmi "Bora Kečić -Specijalni transporti".

U "Luci Konstanca" kompletan sklop sa telom transformatora je pretovaren na kej, gde su ostali na skladištenju oko 7 dana. Zadržavanje u "Luci Konstanca" je došlo kao posledica nepovoljnih meteoroloških uslova na Savi, tj. visokog nivoa kod Beograda.

- Čim su se meteo uslovi poboljšali, krenulo se u dalji transport transformatora. Transformator je dalje pretovaren u "Luci Konstanca" na specijalnu baržu tzv. Katamaran i plovidba rekom Dunav je krenula ka Srbiji. U nedelju (19. oktobar 2014. godine) katamaran sa transformatorom je stigao u selo Skela, mestu gde je izvršen finalni pretovar ukupnog sklopa preko sopstvenih rampi katamarana, gde je uz prisustvo mnogih medija, kao i građana Obrenovca otpočeo drumski transport od sela Skele ka TENT-u B .

Boreći se sa vodom i nepovoljnim meteo uslovima, uz policijsku i tehničku pratnju, veliku mehanizaciju i brojno ljudstvo transport je u potpunosti bezbedno završen u ponedeljak (20. oktobar 2014. godine) u poslepodnevnim satima.

- Danas je naš specijlni tim, uz pomoć specijalnog hidrauličnog alata, izvršio istovar transformatora u krugu TENT-a B Ušće i njegovo postavljanje na za to predviđeno mesto. Za svo ovo vreme, u selu Skela gde nije bilo nikakvog prilaza, mi smo finansirali izgradnju prilaznog puta kojim je transport ustvari i otpočeo - kažu u kompaniji.

"Bora Kečić -Specijalni transporti" naglašava da je u pitanju najkompleksniji i najzahtevniji transport koji je ikada izvršen na ovim prostorima.

Video možete pogledati ovde.


Fotogalerija
Transport transformatora
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.