NavMenu

Američki SEAF fond nudi dokapitalizaciju firmama u Srbiji - Domaćim preduzećima do 1,5 mil EUR

Izvor: Tanjug Sreda, 22.10.2014. 14:41
Komentari
Podeli
"SEAF Opportunity Serbia fond", sa sedištem u Vašingtonu, ponudio je srpskim firmama u privatnom vlasništvu mogućnost dokapitalizacije, kao alternativni način finansiranja brzog razvoja poslovanja.

Direktor za investicije "SEAF Opportunity Serbia" fonda, koji je osnovan u septembru ove godine, Đorđe Bajović izjavio je u Privrednoj komori Beograda da novi fond za Srbiju raspolaže sa 10 mil EUR i da je taj novac predviđen za ulaganja kroz dokapitalizaciju i tzv. mezanin kredite (konvertibilne zajmove).

- Dokapitalizacije se vrše isključivo kroz manjinska ulaganja, najviše 49% vlasništva. Ideja je da preduzeća sa tim sredstvima i uz pomoć obuke i podrške mandžmentu ostvari rast i u sledećem koraku bude spremno za prodaju strateškom investitoru ili finansijskom partneru, ili da to preduzeća kao većinski vlasnik kasnije otkupi naš vlasnički udeo - rekao je Bajović Tanjugu.

On je kazao da tom fondu mogu da se jave preduzeća iz raznih oblasti i napomenuo da su za njih naročito interesanta ona u oblasti poljoprivrede, prerađivačke industrije i usluga.

- Ulažemo u privatne firme čiji su vlasnici srpskid državljani. Preduzeće može da ima dva do tri vlasnika, ali je za nas idealno da postoji samo jedan - kazao je Bajović, koji je dodao da je cilj "SEAF fonda" razvoj privatnog preduzetništva u Srbiji.

Budući da se novac ulaže u kapital firme i da nisu potrebna tradicionalna sredstva obezbedenja koja se traže kod bankarskih kredita ta vrsta kapitala deli sudbinu same firme i ima jak interes da se firma što bolje i brže razvije.

Zbog toga je "private equity" finansiranje naročito pogodno za preduzeća u razvoju, zbog njihovog ograničenog pristupa izvorima kapitala i zbog same ekspertize koju "private equity" fondovi mogu da pruže.

Bajović je rekao da jedno preduzeće može maksimalno da dobije 1,5 mil EUR, a treba da ima 10 do 250 zaposlenih, godišnje prihode između 200.000 i 15 mil EUR, kao i da bude izvozno orijentisano.

Ovaj SEAF fond ne ulaže u startapove, a ne podržava ni proizvodnju duvana, alkoholnih pića (osim ako je procenat alkohola ispod 15%), niti oružja, igre na sreću i bilo koju vrstu "nemoralnih aktivnosti ili aktivnosti koje štete prirodnoj sredini", prenosi Tanjug.


Bajović je podestio da je SEAF fond prisutan u Srbiji od 2006. godine i da je kroz svoj prvi fond u Srbiji uložio oko 10 mil EUR u domaća preduzaća, putem dokapitalizacija. Na primer, taj fond je u zrenjaninskom "Gomex"-u stekao 35% vlasničkog udela.

Vršilac dužnosti generalnog sekretara Privredne komore Beograda Aleksandar Milošević je rekao Tanjugu da ta komora pomaže svojim članovima da poboljšaju poslovanje i da privatni SEAF fond investira u mala i srednja preduzeća koja imaju potencijal brzog rasta, a nedostaju im finansijska sredstva.

MSP mogu da dobiju sredstva sa određenim kamatama, koje putem SEAF fonda mogu da izbegnu, naveo je Milošević.

SEAF fond je u SAD osnovan 1989. godine i sada raspolaže sa kapitalom od 600 mil USD, ima aktivnih 25 fondova u 21 zemlji širom sveta, sa investicijama u 400 kompanija. U taj fond ulažu finansijske institucije poput USAID-a, IFC (Međunarodne finansijske korporacije), Evropske banke za obnovu i razvoj i drugih.

"SEAF Opportunity Serbia" fond, čije je sedište u Vašingtonu, ima predstavništvo u Beogradu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.