NavMenu

VUJOVIĆ: Smanjenje penzija i plata u javnom sektoru od 1. novembra

Izvor: Tanjug Sreda, 22.10.2014. 14:01
Komentari
Podeli
Dušan VujovićDušan Vujović
Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da će smanjenje plata i penzija biti privremeno i delimično i da će stupiti na snagu 1. novembra, a uticaće na plate i penzije koje se isplaćuju u decembru. Rebalans će u petak biti u Skupštini, rekao je ministar, obrazlažući da su reformske mere neophodne zbog budućnosti Srbije i njenih građana.

Istovremeno, dodao je, smanjenjem plata i penzija ukida se solidarni porez koji je do sada bio na snazi.
Vujović je naglasio da će penzije i plate u javnom sektoru biti vraćene čim se uspostavi realni nivo dohodaka koji može da se obezbedi na duži rok.

- Privremeno i delimično smanjivanje usmereno je na obezbeđivanje dovoljne uštede na rashodima. Mi u najvećoj mogućoj meri uvažavamo princip solidarnosti i socijalne pravde kao ustavno načelo - rekao je ministar finansija.

On je naglasio da će većina penzionera, 61%, biti izuzeta od svakog smanjenja a takođe one čije su plate i penzije manje od 25.000 dinara ove mere neće pogoditi.

- Ostali penzioneri i zaposleni u javnom sektoru će imati smanjenja prema odredbama zakona koji će biti u parlamentu u petak - rekao je Vuović.

Ministar finansija je pojasnio da će penzije biti smanjene po marginalizovanoj stopi i kao primer naveo da će penzije od 40.000 dinara biti smanjene za 3.300 dinara, što je smanjenje od oko 8%. Smanjenje plata, pojasnio je, biće 10% i linearno, s tim što će plate od 25.000 do 27.800 biti smanjene od 0 do 10%, a one preko 27.800 biće smanjene 10%.


Penzije od oko 100.000 dinara i veće, biće smanjene više, ali i ti ljudi, kako kaže, moraju da pomognu Srbiji u reformama. On je rekao da 1,03 miliona penzionera ima penzije do 25.000, a oko pola miliona njih prima od 25.000 do 40.000.

Vujović je rekao da ako doktori, sudije i prosvetni radnici budu isključeni iz mera štednje, onda neće imati gde da se uštedi.

- Lično mislim da je svako smanjenje plata i penzija, koje su u poređenju sa potrošačkom korpom relativno skromne i male, bolno i ekonomski i politički i lično. Ali, ako nikome ne smanjimo gde ćemo da uštedimo - upitao je Vujović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.