Izvor: eKapija | Sreda, 22.10.2014.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beogradska firma "Seven Bridges Genomics" dobila 5,8 mil USD za razvoj platforme za istraživanje raka

"Seven Bridges Genomics" (SBG) je srpsko-američka firma, sa bazom u Beogradu i Bostonu, osnovana 2009. godine sa ciljem da izgradi cloud platformu za genetske analize i istraživanja. U pitanju je bila prva platforma tog tipa na svetu, a medicinskim korisnicima bi ubrzala, olakšala aktivnosti i učinila jeftinijim aktivnosti tog tipa, javlja portal "Stratit".

Kako taj portal ekskluzivno objavljuje, kompanije SBG je dobila ugovor vredan 5,8 mil USD kao deo inicijative Nacionalnog instituta za rak SAD-a za razvoj "Cancer Genomics Cloud Pilot" inicijative.

Ova tehnološka firma se od 2012. godine značajno razvila uz pomoć anđeoskih investicija iz SAD i sa 20, broj zaposlenih narastao je na 90 (60 zaposlenih u Beogradu).

Kako navode u SBG-u, cilj ovog projekta je ubrzanje razvoja biomedicine i demokratizacija podataka prikupljenih tokom genetskih istraživanja raka. Ovo je tek prvi korak u razvoju Cancer Genomics Cloud-a i pored SBG-a, na projektu će učestvovati još nekoliko institucija (poput ISB i Broad Institute), ali je bitno napomenuti da je SBG jedina kompanija koja je dobila ugovor za "Cancer Cloud Pilot", kao i da je Amazon Web Services njihov partner na razvoju ovog projekta, navodi "Startit".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.