Izvor: Tanjug | Utorak, 21.10.2014.| 16:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nemci žele da učestvuju u privatizaciji srpskih preduzeća

Nemački privrednici su zainteresovani da učestvuju u procesu privatizaciji srpskih preduzeća, ako ponude budu dobre i odgovarajuće, izjavio je danas direktor Odbora nemačke privrede za istok Rajner Linder.

Očekujemo konkretne ponude i tendere i nemačke kompanije će definitivno biti deo tih tendera, rekao je je Linder, novinarima u PKS-u, gde je održan sastanak nemačkih privrednika sa predstavnicima resornih ministarstva.

- Potrebni su nam dobri projekti i namačke kompanije žele da pomognu Srbiji da u tim preduzdćima ostvare evropski standard kvaliteta - istakao je on i naglasio da je Srbija ključna zemlja na zapadnom Balkanu na čijem tržištu su nemački privrednici zainteresovani da budu još aktivniji.

On je istakao da je delagacija nemačkih privrednika ranije danas imala interesantan sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem na kome je razgovarano o novim projektima, zakonu o radu i fiskalnoj konsolidaciji u Srbiji.

Linder je ocenio da postoji dosta mogućnosti za saradnju između Srbije i Nemačke u oblasti unapređenja železničkog saobraćaja, ubrzanja dopreme svežih prehrambenih proizvoda do potrošača, kao i u oblasti maloprodaje, s obzirom na to da je namački trgovinski lanac Metro već prisutan na srpskom tržištu.

Postoji i veliki potencijal za unapređenje spoljnotrgovinske razmene između Srbije i Nemačke, kao i u oblasti unapređenja energetske efikasnosti, IT sektora i poboljšanja zaštite zadravlja građana, naveo je Linder.

Radi se o nizu mogućih zajedničkih projekata, među kojima su i oni koji se tiču boljih sistema za kontrolu na graničcnim prelazima, jer očekujemo da će to biti potrebno u okviru procesa pridruženja Srbije EU, a razgovarali smo i o formiranju mobilnih bolnica kako bi se poboljšao kvalitet zdravstvenih usluga, kazao je Linder. On je ukazao da nemački privrednici mogu da doprinesu unapređenu imidža Srbije u inostranstvu, kada je reč o Srbiji kao zemlji za investiranje i da podrže Srbiju u procesu pridruženja Evropskoj uniji.

U delegaciji nemačkih privrednika su predstavnici kompanija iz oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivrede, automobilske i IT industrije, a dogovoreno je da se slični sastanci predstavnika srpskih ministarstava sa članovima Odbora nemačke privrede za istok održavaju dva puta godišnje.

Potpredsednik Privrede komore Srbije Marko Čadeš rekao je novinarima da je poseta delegacije nemačkih privrednika važna ne samo zbog privlačenja stranih direktnih investicija, već i zato što bi srpske firme mogle postati dobavljači za nemačke kompanije.

- Za početak bi naša preduzeća mogla da budu dobavljači, dok ne dobiju nova znanja i tehnologije, nakon čega će postati spremna da funkcionišu na velikom evropskom tržištu - rekao je Čadeš.

Čadeš je istakao i da trenutno srpska srednja preduzeća koja zadovoljavaju evropske standarde, mogu da ponude saradnju onim kompanijama kojima je potreban partner.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.