NavMenu

Vladina uredba o socijalnoj pomoći ugrožava prava?

Izvor: Beta Ponedeljak, 20.10.2014. 18:22
Komentari
Podeli
Novi propisi o socijalnoj pomoći mogli bi dovesti do porasta siromaštva stanovništva u Srbiji, ocenila je u ponedeljak Evropska mreža protiv siromaštva - Srbija (EMPS Srbija).

Vlada Srbije je 15. oktobra usvojila Uredbu o merama socijalne uključenosti korisnika socijalne novčane pomoći, po kojoj će, kako je izjavio ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin, svi radno sposobni korisnici socijalne pomoći morati da rade ili da se obrazuju da bi ostvarili to pravo.

EMPS-Srbija je izrazila zabrinutost da će ta Uredba umesto smanjenja siromaštva i povećanja efikasnosti sistema socijalne zaštite dovesti do novog porasta siromaštva i ugrožavanja osnovnih socijalnih prava pripadnika marginalizovanih grupa.

Kako je rečeno agenciji Beta u EMPS, Uredba dolazi u trenutku kada je u Srbiji zabeležen porast siromaštva i visoka nezaposlenost, a liberalizacijom tržišta rada pogoršani uslovi rada, narušeni principi dostojnog rada i sve se više smanjuju socijalna prava koja se ostvaruju iz rada.

EMPS-Srbija se slaže sa potrebom Vlade Srbije da se socijalno ugrožene grupe podstaknu da rade i da se usavršavaju, ali ukazuje da "ishitrene mere" i njihovo sprovodjenje bez odgovarajućeg institucionalnog okvira i politika, mogu dovesti do štetnih posledica.

U toj organizaciji smatraju da je potrebno unaprediti politike zapošljavanja i poštovanja standarda dostojnog rada koje predviđa Međunarodna organizacija rada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.