NavMenu

Prvi ruski vozovi za prigradski saobraćaj stižu krajem 2015.

Izvor: Tanjug Subota, 18.10.2014. 14:43
Komentari
Podeli

"Železnice Srbije" i "RŽD International" potpisale su ugovore o remontu tri deonice na Koridoru 10 i nabavci 27 novih dizel motornih vozova u vrednosti od 148,7 miliona evra, a direktor Direkcije za prevoz srpskih železnica Negoslav Teofilović je danas najavio da će prvi voz stiću krajem 2015, a ostali do kraja 2016.

Ugovor je potpisan u prisustvu predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Tomislava Nikolića, a vrednost nabavke iznosi 100 mil EUR. Ona će se finansirati ruskim kreditom za srpske železnice, čija je ukupna vrednost 800 mil USD.

Tefilović je rekao da su pregovori o nabavci ruskih dizel-motrnih vozova trajali jako dugo, čak od januaru prošle godine sve do pre nekoliko dana.

- Spske žeznice će za 100 mil USD kupiti 27 vozova proizvedenih u ruskoj kompaniji "Metrovagonmaš" i dobiti rezervne delove, čija je vrednosti oko 2,6 mil USD - rekao je Teofilović.

- Taj ugovor je jako bitan i za železnicu i za narod Srbije, jer će ruskim vozovima putovati mnogo udobnije - to su savremeni vozovi sa klimom, grejanjem, toaletima... Imaju 70% opreme iz EU koja se svuda koristi - naglasio je Teofilović.

Prema njegovim rečima, "Železnice Srbije" nameravaju da te vozove uključe u saobraćaj na neelektrificiranim prugama u Srbiji i pojačaju postojeće relacije, ali i da ih koriste na novim.

- Očekujemo da će krajem naredne godine doći prva dva, a nakon toga ćemo svakog meseca dobijati još po dva voza. Nadam se da ćemo do tada uspeti da podignemo stepen brzine na određenim relacijama, kako bi što više putnika prešlo sa autobusa na voz - naglasio je Teofilović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.