NavMenu

Valjevska "Romansa" osvaja Srbiju - Podrum voćnih vina "Vali M" proizvodi po unikatnoj recepturi

Izvor: Tanjug Petak, 17.10.2014. 11:17
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)

Porodica Purić iz Gornje Bukovice, kod Valjeva, godišnje proizvede oko 15.000 litara vina od kupine, maline, jagode i višnje, na tehnologiji koja se zasniva na jedinstvenoj porodičnoj recepturi koja datira iz sedamdesetih godina prošloga veka.

Gotovo četiri decenije, vino od probranih plodova voća sa sopstvenog poljoprivrednog gazdinstva, Purići su proizvodili u količinama za sopstvene potrebe i prijatelje, a na tržištu su od 2006. godine i do danas ova mlada vinarija odlikovana je zlatnim i srebrnim medaljama za vina iz linije "Romansa".

- Jedan od razloga što smo ušli u ozbiljnu proizvodnju je, pre svega, jer imamo sopstveno voće, ali i zbog toga što sam putem interneta saznao da se u svetu godišnje nekoliko puta više po glavi stanovnika potroši voćnih vina, nego vina od grožđa - rekao je Tanjugu Miloš Purić, vlasnik porodične firme "Vali M", koja učestvuje na trodnevnom gastro festivalu u Kragujevcu.

Dodaje kako mu je to tada bio signal da se na ovom polju može nešto uraditi, i navodi da su njegova očekivanja ispunjena, iako još, kako kaže, na skromnom nivou.

Za izlazak na tržište dobili su od Ministarstva poljoprivrede i drugih nadležnih institucija u Srbiji potrebne dozvole. Vina prodaju samo po narudžbini, kao i na raznim sajamskim manifestacijama širom Srbije, po ceni od 150 dinara za 0,2 litara do 520 dinara koliko košta vino u ambalaži od 0,7 litara.

- Nismo se još odlučili da ulazimo u trgovine, zato što trgovci robu plaćaju nakon 60 ili 90 dana od isporuke. Nama odgovara da napravimo što brži obrt, jer smo mlada vinarija - kaže Purić.

Naglašavajući da su voćna vina "Romansa" piće za dame i omladinu, jer imaju nizak procenat alkohola, Purić naglašava i da su to zdrava pića.

- Od sedamdesetih godina u našoj porodici proizvodimo kupinovo vino sa dodatkom maline i meda, po jedinstvenoj recepturi. Mislim da to tako niko u svetu ne proizvodi. Pravili smo ga u manjim količinama, za medicinske svrhe, jer je poznato da kupinovo vino leči anemiju, popravlja krvnu sliku, nadomešta nedostatak gvožđa u organizmu i samim tim jača imunitet - navodi sagovornik Tanjuga, i podseća da se kupinovo vino od davnina naziva i "gvozdeno vino".


Njegov podrum voćnih vina još je mlad u poređenju sa vinarijama koje proizvode desetina hiljada litara, ali su, kako kaže Purić, godišnja proizvodnja od 15.000 litara i odličan kvalitet dovoljni da se pojave na bilo kom sajmu.

- Prošle godine smo dobili zlatnu plaketu za vina na Međunarodnom festivalu u Novom Sadu, a ove godine dve srebrne medalje na Oplenačkoj berbi.

Na Oplencu je vina "Vali M" ocenivala komisija na čijem je čelu profesor Slobodan Jović, kao i njegov saradnik doktor Aleksandar Petrović.

- To su ljudi poznati u svetu po ocenjivanju vina i mislim da je to najjača komisija koja u Srbiji postoji - naveo je Purić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.