NavMenu

Nikšić obiluje začinskim i ljekovitim biljem - Poljoprivrednici zainteresovani za uzgoj i organsku proizvodnju

Izvor: Mina Četvrtak, 10.09.2020. 14:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: angelakatharina/shutterstock.com)Ilustracija
Poljoprivredni proizvođači iz Nikšića veoma su zainteresovani za proizvodnju ljekovitog i začinskog bilja, kojim obiluje područje te najveće opštine po prostranstvu u Crnoj Gori, saopštili su predstavnici nevladine organizacije (NVO) Udruženje proizvođača zdrave hrane Agro Kličevo iz Nikšića.

Predsjednica Udruženja, Dragana Mirović, najavila je da će kroz pokrenuti projekat, koji je podržalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, pomoći poljoprivrednim proizođačima u edukaciji o uzgoju i novim tehnologijama neophodnim u procesu proizvodnje ljekovitog i začinskog bilja.

- Organska proizvodnja začinskog i ljekovitog bilja kod nas se zasniva na prirodnim procesima i upotrebi organskih materija, a vrlo je lako za gajenje, lijepo izgleda i uglavnom nema problema sa napadom štetočina i bolesti - rekla je Mirović na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Prema njenim riječima, realizacijom tog projekta Udruženje daje i doprinos Strategiji razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore od 2015. do ove godine, kroz uključivanje većeg broja crnogorskih proizvođača u šeme kvaliteta i organske proizvodnje.

Projekat pod nazivom Podrška poljoprivredim proizvođačima kroz promociju organske proizvodnje i plasmana začinskog bilja na domaćem tržištu, kako je navela Mirović, realizovaće se tokom osam mjeseci, a ukupna finasijska vrijednost za njegovu realizaciju je oko 7,64 hiljade EUR.

Projekat je podržalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Asistent na projektu, profesorica Snežana Danilović, kazala je u ime partnerske organizacije Media tima, zaduženog za medijsku prezentaciju i izvještavanje o rezultatima sprovedenih aktivnosti, da će biti sprovedena teoretska i praktična obuka u okviru deset radionica za poljoprivredne proizvođače.

- Cilj radionica, koje će se održavati u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis, je sticanje novih znanja o proizvodnji, pakovanju i plasmanu organskog začinskog i ljekovitog bilja. U okviru praktične obuke proizvođačima će na parceli u Kličevu biti pokazano kako se obrađuje zemljište, sadi, prihranjuje i gaji začinsko i ljekovito bilje - saopštila je Danilović.

U okviru projekta, kako je najavila, planirana je i studijska posjeta uspješnim poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.