NavMenu

Od uzgoja svinja za lične potrebe do ozbiljne proizvodnje suhomesnatih proizvoda

Izvor: Onogost.me Petak, 21.08.2020. 08:29
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Da uzgoj svinja može postati izvor zarade i ozbiljna djelatnost, primjer je Nikšićanin Darko Vukićević, koji zahvaljujući kvalitetu lako nalazi kupce za svoje suhomesnate proizvode.

On je prije četiri godine riješio da se ozbiljnije posveti uzgoju svinja i preradi mesnatih proizvoda i za sada je veoma zadovoljan postignutim rezultatima.

Do tada on i njegova porodica svinje su držali samo za ličnu potrebu, ali nakon predstavljanja svojih proizvoda na Novogodišnjem sajmu lokalnih proizvoda, počela je da se javlja i mnogo veća potražnja.

- Mi smo dugo godina držali svinje samo za ličnu potrebu, ali pošto su postojali uslovi za proširenje proizvodnje, odlučili smo da pokušamo. Sa svojim proizvodima smo potom izašli i na sajam koji se održava u Sportskom centru, gdje su sugrađani prepoznali kvalitet naših proizvoda. Odmah je porasla potražnja, pa mi svoje prozvode prodamo za dva do tri mjeseca - navodi Vukićević, koji je inače magistar poljoprivrednih nauka.

On je istakao da mu u ovom poslu pomažu i ostali članovi porodice, a s obzirom da kupaca ne fali, nada se da će uspjeti uskoro i da proširi proizvodnju.

- Ja imam svoj redovni posao, a sa ovim sam počeo da se bavim iz hobija. Međutim, u ovaj posao su uključeni i ostali članovi domaćinstva, a kako smo uvidjeli da prodaja ide odlično, već neko vrijeme intenzivno razmišljamo da proširimo kapacitete, ali pošto to iziskuje i određena sredstva, moraćemo sačekati da se stvore i uslovi za to. U svakom slučaju, ko god ima uslove da se na kvalitetan način bavi uzgojom svinja i preradom mesa, ne bi trebalo da brine za prodaju - naglašava Vukićević.

Kako dodaje, pri ishrani svinja ne koristi koncentrate, a u ponudi imaju kobasicu, slaninu, pančetu, pršutu, čvarke i mast, odnosno sve što se može obraditi od svinjskog mesa.

- Trudimo se da održimo kvalitet, a u ponudi praktično imamo sve, ali ne i količinu koju bi smo željeli. Ipak, volim ovaj posao, koji je vezan i za moju specijalnost, i nadam se da je ovo tek početak, ali ko god se bavi poljoprivredom ne treba da žuri, već da ide korak po korak i unapređuje svoju djelatnost na svim nivoima - zaključuje sagovornik portala Onogošt.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.