Izvor: Franchising.rs | Petak, 17.07.2020.| 11:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ponuđena franšiza za veb-platformu CityPal - Povrat investicije već u prvoj godini, zarada i do 4.000 EUR

(Foto: sebra/shutterstock)
CityPal, veb-platforma i brošure preko kojih lokalni stanovnici turistima predstavljaju najbolje iz ponude svog mjesta, dostupna je kroz franšizu. Za sada, CityPal posluje u Zagrebu i Puli.

Željko Gobac godinama izdaje apartmane u Zagrebu. I kao što to obično biva, gosti najviše vole kada im domaćin preporuči gdje da jedu, otkrije koja su dobra mjesta za izlazak ili na koji bi izlet valjalo otići.

- Iz tih pitanja je, zapravo, nastala ideja da svoje preporuke stavimo na veb-sajt, ali i da počnemo da štampamo mape grada sa lokalnim preporukama. Trudimo se da preporučimo samo dobra mjesta u našem gradu, na koja bismo i mi sami odveli naše prijatelje ili goste - objašnjava Gobac kako se rodila ideja za biznis.

Projekat, koji je pokrenut 2015. godine, nazvali su CityPal, a pored veb-platforme i štampanih brošura, danas je dostupna i aplikacija. Osim u Zagrebu, CityPal "živi" i u Puli.


Podijeliti znanje i iskustvo

Nakon pet godina poslovanja i iskustva koje su sticali u dva pomenuta grada, odlučili su da ponude i franšizu.

- Ovo je posao koji moraju raditi isključivo ljudi koji žive u datom gradu. Ne može preporuke za neki grad davati neko ko ga ne poznaje. Iz tog razloga smo se okrenuli franšiznom modelu, jer želimo da pronađemo lokalne znalce i entuzijaste, u svakom gradu, koji žele da prave preporuke za turiste i tako dodatno zarade. Idealni primalac franšize bi, možemo reći, bila osoba koja je zaljubljena u svoj grad, poznaje kafiće, klubove i restorane, osoba koja se bavi prodajom ili je turistički vodič - pojašnjava Gobac i dodaje da se CityPal, kao kolekcija proverenih preporuka koje nude entuzijastični lokalni stanovnici, upravo po tome razlikuje od drugih sličnih turističkih projekata.

- Naime, današnji gost traži autentičnost i manje ga zanimaju profesionalne preporuke turističkih radnika. Mnogo mu je draže da čuje savjet nekoga "iz stvarnog života", nekoga s kim može da se poistovjeti, ko živi u tom gradu i najbolje zna gdje treba ići da bi se destinacija doživjela na pravi način - naglašava Gobac.

Za pokretanje franšize nisu potrebne prevelike investicije, a primalac franšize zarađuje od prodaje oglasa na platformi CityPal i štampanim brošurama. Preporuka je da, kako kaže kreator franšize, primaoci pronađu do 35 kvalitetnih klijenata u gradu, raspoređenih u pet kategorija: restorani, barovi i noćni život, zabava i prodavnice, lokalne trgovine i biznisi, razgledanje i izleti.

- Na taj način se garantuje kvalitet usluge za naše klijente i omogućava se da se što bolje povežu s turistima. Kategorije služe za bolju preglednost i lakše snalaženje na mapi grada, veb-stranici i aplikaciji. Idealna podjela oglasa podrazumeva 10 različitih restorana, 10 barova ili klubova, pet mjesta za zabavu i kupovinu, pet za razgledavanje i izlete te pet lokalnih malih biznisa - savjetuje Gobac.

Primaoci franšize, dodaje, treba da pronađu klijente i sa njima sklope ugovore, kao i da plate štampanje brošura, dok od davaoca franšize dobijaju podršku u vidu edukacije u vođenju posla, pravnu pomoć, ali i primerke ugovora, dizajnerske usluge, kao i prevod i lektorisanje tekstova na engleskom. Objave na veb-platformi i aplikaciji za mobilne se podrazumevaju. Štampani leci se distribuiraju po hotelima, hostelima, apartmanima i turističkim informativnim centrima.


Brojke koje garantuju dobro poslovanje

Za širenje CityPal franšize idealni su veliki gradovi sa mnogo ugostiteljskih objekata i velikim brojem turista, ali to, kako kaže Gobac, može da bude i manje mjesto u koje dolazi veliki broj turista.

- Kroz iskustvo u prodaji oglasa uvjerili smo se da turistička mjesta i gradovi ipak treba da zadovoljavaju neke brojčane uslove, kako bi primaoci franšize mogli bez mnogo problema da prodaju oglase iz brošure. Mjesto ne bi trebalo da ima manje od 10.000 stanovnika, trebalo bi da ima 400.000 turista godišnje, najmanje 30 ugostiteljskih objekata, dva noćna kluba, 30 kafe-barova, isto toliko suvenirnica i zabavnih centara, u koje su uključeni i kuglanje, jahanje, adrenalinski i drugi parkovi, zatim najmanje 20 lokalnih trgovačkih i uslužnih radnji i oko 10 organizovanih izleta - precizira Gobac.

Takvi parametri bi omogućili da se investicija, prema njegovim rečima, vrati već u prvoj godini, ali i da ostane zarada od oko 4.000 EUR. Primaoci franšize, pak, imaju obavezu da plaćaju franšiznu naknadu u iznosu od 10% od prodatih oglasa, a godišnja zarada bi, nakon prve godine poslovanja, trebalo da iznosi od sedam do osam hiljada eura.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE