NavMenu

Kuća leptira, unosan posao iz Češke sada je i franšiza

Izvor: Franchising.rs Četvrtak, 25.06.2020. 15:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Anestiev)Ilustracija
Želite da izgradite atrakciju koja staje na 100 m2, a privlači posjetioce iz svih krajeva svijeta? Otvorite kuću leptira - kaže Zbinjek Černi, vlasnik češkog koncepta Papilonia.

Neobično poslovno putovanje Zbinjeka Černog započinje 2015. u Karlovim Varima.

Ideja o izgradnji kompleksa Papilonia, koji bi postao "dom" za više od 600 vrsta egzotičnih leptira djelovala je isprva kao nemoguća misija. Niko do tada, zapravo, nije pokušao da sagradi stanište pod vještačkim osvjetljenjem, u zatvorenom prostoru, ali sa svim neophodnim uslovima za formiranje zdravog ekosistema.

- Već u prvoj, pripremnoj fazi, shvatili smo koliko je ova ideja bila inovatina i ambiciozna. Nije postojala nikakva studija, nije bilo relevantnih istraživanja, nismo mogli da pronađemo odgovore na sijaset naših pitanja. Čak ni vrhunski entomolozi ni iskusni menadžeri sličnih kompleksa iz inostranstva nam nisu mogli pomoći. Štaviše, više puta su nam iskreno poručili da će doći kod nas po savjet ako uspijemo u svojoj namjeri. Shvatili smo da smo pokrenuli potpuno jedinstven projekat, na svjetskom nivou. Bio je to dug, težak i trnovit put - kaže Zbinjek Černi.

Papilonia je, uprkos svemu, otvorena 2015. u Karlovim Varima i od tada ne prestaje da zadivljuje i privlači znatiželjnike iz svih krajeva svijeta.

Posle samo dvije godine, druga kuća leptira sagrađena je i otvorena u Pragu, u okviru prodavnice igračaka Hamleys, a komercijalni uspjeh koncepta naveo je Černog da počne da razmišlja i o davanju franšize.

Dvije licence, za gradove Brno i Lipno, ugovorene su još prije izbijanja pandemije koronavirusa. Nakon karantinskog "zatišja", očekuje se da će ove dvije franšizne kuće leptira biti otvorene tokom jula i avgusta.

- Naravno, razmišljamo i o širenju van granica Češke - naglašava Černi.

Objašnjava da široki izbor lokacija na kojima se može otvoriti Papilonia nije jedina prednost ovog koncepta. Kompleks u potpunosti simulira prirodne uslove koji i omogućavaju održavanje zdravog ekosistema. Operativni troškovi održavanja nisu preveliki, a enterijer se može prilagođavati i stilizovati po želji.

- Naravno, leptiri moraju nesmetano da se razvijaju i kreću, tako da minimalna veličina prostora za letenje treba da bude između 100 m2 i 200 m2. Iskustvo pokazuje da je idealna veličina 150 m2. Tome treba dodati i prostorije za osoblje, tehničku sobu i recepciju. Sve u svemu, čitav kompleks bi trebalo da ima od 200 m2 do 250 m2 - kaže Černi.

Procjenjuje da bi maksimalno trebalo investirati do 275.000 EUR, ali da to u praksi uglavnom bude puno manje. Na povraćaj investicije ne treba čekati više od tri-četiri godine.

- Kuću leptira u Pragu je samo tokom prve godine poslovanja posjetilo više od 92.000 ljudi, a taj broj je svake naredne godine rastao za 10% do 15%. Papilonia u Karlovim Varima je postala jedna od deset najposećenijih atrakcija u toj regiji i nadmeće se, praktično, samo sa znamenitostima kao što su dvorac Loket ili zamak Bečov - tvrdi Černi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.