NavMenu

Evropski startapi koji se bave mentalnim zdravljem - Sektor koji je doživio procvat tokom pandemije

Izvor: Startit Četvrtak, 12.11.2020. 11:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Godina koja se polako bliži kraju je izuzetno stresna za veliki broj ljudi. Pandemija, demonstracije, požari, strah od oružanih sukoba, klimatske promjene…

Osim straha za zdravlje, kovid-19 je veliki broj zaposlenih "zaključao" u domove. Anketa Startit Dnevnika sprovedena u avgustu i septembru pokazala je da je čak 80% čitalaca prešlo na rad od kuće, što na mnoge može da ima negativan psihološki uticaj.

Sve ovo su razlozi zbog kojih je sektor mentalnog zdravlja počeo da cvjeta. Analiza tržišta koju je sprovela firma CB Insights, pokazala je da su startapi ovog sektora prikupili 576 mil USD u prvom kvartalu 2020. - što je premašilo prethodni rekord za čitavih 60%.

Business Insider je razgovarao sa nekima od najpoznatijih investitora rizičnog kapitala u Evropi i sastavio listu od 15 startapa kojima predviđaju uspješnu budućnost.


Big Health

Big Health je digitalna terapeutska kompanija koja pruža usluge kognitivne bihevijoralne terapije (CBT) pomoću visoko personalizovane i automatizovane primjene koja se fokusira na san, anksioznost i depresiju.

Do sada su prikupili 54,3 mil USD finansiranja.

Ono što izdvaja Big Health je njihovo uvjerenje da mjerenje i demonstriranje efikasnosti digitalnih terapeutika treba da bude jednako strogo kao kod farmaceutskih ljekova.


Unmind

Unmind je platforma koja pomaže stotinama hiljada radnika da izbjegnu depresiju i "sagorijevanje", istovremeno pomažući organizacijama da bolje razumiju psihološko stanje svog tima i zaposlenih kroz analizu anonimnih podataka.

Do sada su prikupili 36 mil USD finansiranja.

Klijenti Unmind-a su British Airways, britanska Nacionalna zdravstvena služba, i kompanije kao što su John Lewis i JustEat.


SilverCloud

SilverCloud je startap osnovan u Dablinu i pruža niz alata za mentalno zdravlje. Do sada su ostvarili saradnju sa organizacijama kao što su Nacionalna zdravstvena služba, Bupa i Nuffield Health.

Do sada su prikupili 26 miliona dolara finansiranja.

Kod ovog rješenja je interesantno to što pojedincima daje šansu da uoče i prate izvore mentalnih problema kojih inače vjerovatno ne bi bili svjesni.


Iseo Digital Health


Ieso Digital Health je kompanija koja se bavi mentalnim zdravljem, a zasniva se na podacima. Do sada je hiljadama pacijenata na daljinu obezbijedila klinički potvrđenu CBT terapiju koji pate od anksioznosti i depresije.

Do sada su prikupili 25 mil USD finansiranja.

Pored povećane pogodnosti i privatnosti za pacijente, Ieso koristi Neuro-lingvističko programiranje i vještačku inteligenciju da unaprijedi kvalitet terapija.


Lifesum

Lifesum je aplikacija za brigu o sebi koja korisnicima pomaže da dostignu svoje zdravstvene ciljeve, kao i željenu težinu, kroz bolju ishranu.

Do sada su prikupili 21 mil USD finansiranja.

Aplikacija svojim korisnicima daje mogućnost da upravljaju svim aspektima svoje ishrane, spavanja, vježbanja, kao i opšteg mentalnog i fizičkog blagostanja.


Moshi

Moshi je započeo svoj razvoj kao Mind Candy - gejming firma koja je bila veoma popularna među djecom - ali je onda napravila zaokret ka spavanju i svjesnosti. Aplikacija sada pomaže djeci da bolje spavaju, što, naravno, pomaže i roditeljima da bolje spavaju.

Do sada su prikupili 15,5 mil USD finansiranja.

Iako je namijenjen djeci, Moshi koriste i odrasli kako bi zaspali ili smanjili anksioznost. Njegovom uspjehu je dosta doprinijela pandemija, budući da sada ogroman broj djece na svijetu ne ide u škole, niti posjećuje babe i dede, kao ni prijatelje.


Mindler

Mindler omogućava pristup zdravstvenim radnicima koji se bave mentalnim zdravljem u roku od 24 sata.

Do sada su prikupili 13,2 mil USD finansiranja.

Ova godina je pokazala da pristup kvalitetnom mentalnom zdravstvu ne smije da bude luksuz. Digitalna tehnologija Mindler-a radi upravo na premošćavanju jaza između rastuće potrebe i ponude mentalne nege.


Selfapy

Selfapy je startap iz Njemačke koji uspješno kombinuje dva faktora koja su veoma bitna u sektoru digitalnog zdravlja - dobar proizvod koji je fokusiran na korisničkom iskustvu i jake kliničke dokaze.

Do sada su prikupili 6 mil USD finansiranja.

Selfapy je jedna od rijetkih kompanija koje su u stanju da besplatno pruže digitalne terapeutske proizvode onim ljudima koji pate od mentalnih problema, nakon što im je doktor uspostavio dijagnozu.


MindLabs

MindLabs sledeće godine lansira mobilnu aplikaciju koja će omogućiti živi video poziv sa profesionalnim terapeutima i psiholozima.

Do sada su prikupili dva miliona dolara finansiranja.

Investitori koji su do sada ulagali u MindLabs smatraju da je svjesnost trenutno veoma bitna, a da su osnivači startapa veoma stručni da platformu presele na tržište.


Spill

Spill je osnovan u Londonu i nudi terapiju zasnovanu na Slack porukama, koja pomaže blagostanju na radnom mjestu.

Do sada su prikupili 650.000 dolara finansiranja.


Više od polovine korisnika Spill-a je izjavilo kako je blizu sagorijevanja, tako da servis pruža kljućnu emotivnu podršku članovima tima koji inače ne bi izdvojili vrijeme da potraže pomoć. Takođe, pruža korisne alate koji pomažu bolje rukovođenje dinamikom odnosa sa kolegama.


Moodbeam

Moodbeam je opisan kao prvi nosivi uređaj koji bilježi osećanja jednostavnim pritiskom na dugme. Njega veće koriste britanska Nacionalna zdravstvena služba i univerziteti, pa je kompanija adaptirala biznis model za upotrebu od strane biznisa.

Do sada su prikupili 200.000 USD finansiranja.

Investitori predviđaju da Moodbeam može da postigne veliki uspjeh na tržištu budući da se mnoge kompanije prebacuju na rad od kuće. On ne samo da može da identifikuje osobu koja ima probleme sa mentalnim zdravljem, već može da omogući kompanijama da prepoznaju kada neko ima loš dan i da odmah reaguju - kako bi izbjegli udarac na produktivnost.


Thymia

Thymia čini objekitvnijim, tačnijim, i ubrzava način na koji kliničari procjenjuju probleme sa mentalnim zdravljem, prije svega sa depresijom.

Kompanija i investitori tvrde da je od Drugog svjetskog rata napravljen veoma mali broj inovacija u načinu na koji se procjenjuje mentalno zdravlje. Kako kažu, često se zasniva na netačnim, veoma subjektivnim upitnicima koji su neprijatni za ispunjavanje. Thymia umesto toga koristi video igre zasnovane na neuropsihologiji, uz analizu videa i govora pomoću vještačke inteligencije.


Kooth

Kooth i Xenzone, njihova grana koja se bazi istraživanjem, žele da naprave lako pristupačan savjetodavni servis za mentalno zdravlje. Već ga koristi niz organizacija kao što su Nacionalna zdravstvena služba i lokalne vlasti, ali nije objavljeno koliko su dobili para od finansiranja do sada.


Well Human

Well Human klijentima nudi onlajn servis koji objedinjuje pomoć pri dostizanju fizičkog, emotivnog i finansijskog blagostanja.

Ono što je investitorima zanimljivo je upravo to što Well Human prepoznaje da postoji veza između tri pomenute kategorije, i pravi servis koji se bavi svakom od njih.


Klenico

Klenico omogućava pacijentima i njihovim porodicama da bolje razumiju mentalne poremećaje i potencijalne kombinacije više bolesti, kako bi pomogli u planiranju i komunikaciji.

Precizna dijagnostika je bitna u sektoru mentalnog zdravlja gdje različiti poremećaji zahtijevaju različite terapije. Klenico, koji je osnovan u Cirihu, jedan je od rijetkih startapa koji se bavi dijagnostikom a ne terapeutskom stranom mentalnih problema.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.