Izvor: Agroklub | Utorak, 06.10.2020.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vertikalni uzgoj povrća i voća privlači investitore - Njemački startap sklopio ugovore vrijedne 400 mil USD

Ilustracija (Foto: bajinda/shutterstock.com)
Bezbjednost hrane je pod posebnom lupom nakon širenja virusa SARS-CoV-2, a sve se više govori o samodovoljnosti u poljoprivrednim proizvodima što podstiče inovatore i ulagače na nova rješenja u proizvodnji. Bez obzira na koronu, popularnost vertikalnih farmi godinama raste, a vjerujemo da će se uzlazni trend nastaviti posebno nakon kritične 2020.

Dokaz tome je njemačka start-ap kompanija Infarm, koja se bavi urbanom poljoprivredom te je razvila tehnologiju vertikalne proizvodnje, a od investitora su prikupili 170 mil USD za dalji razvoj. Cilj im je u sledećih pet godina da prošire svoju mrežu uzgoja u Evropi, Sjevernoj Americi i Aziji i to za deset puta, navodi Reuters.


Povrće pakuju zajedno sa korenom

Ova firma ima sjedište u Berlinu, a osnovali su je 2013. godine Osnat Mikaeli i braća Erez i Gaj Galonska. Njihove modularne farme smještene su na raznim lokacijama u gradu, a proizvodi se mogu naći u prodavnicama hranom, restoranima, trgovačkim centrima pa čak i školama - blizu samih potrošača čime smanjuju negativan uticaj na okolinu.

Povrće koje uzgajaju pakuju dok je svježe, zajedno sa korijenom umočenim u rastvor koja ga održava u takvom stanju i na taj mu način produžuju vijek trajanja. Ističu kako u proizvodnji ne koriste pesticide, a pored toga, upotrebljavaju 75% manje đubriva i 95% manje vode.

Negativan uticaj na životnu sredinu smanjili su i tako što su dizajnirali sistem upravljanja pa proizvodnju nadziru i kontrolišu iz clouda (oblaka), središnjeg centra Infarma, što ovu kompaniju bitno razlikuje od konkurencije.

Planiraju da prošire područje uzgoja na 465.000 m2 do 2025. godine, u odnosu na sadašnjih 46.500 m2. Trenutno proizvode u 10 zemalja, a bave se uzgojem gljiva, paradajza, jagoda, salate i začinskog bilja.


Brojni investitori uložili u ovu ideju

- Ova investicija pomoći će nam da napravimo globalni iskorak i na kraju promijenimo način na koji se ljudi hrane i razmišljaju o hrani - rekao je Erez Galonska, suosnivač i izvršni direktor Infarma. Kazao je i da njegova firma planira da ostvari dobit do 2023. godine.

Iz Infarma su poručili da u ovom, već trećem krugu ulaganja, očekuju da će prikupiti 200 mil USD. Do sada su ukupno pribavili 300 mil USD.

Do sada su sklopili ugovore vrijedne ukupno 400 mil USD, a kako bi snabdjeli hranom velike trgovce kao što su njemački Aldi Sued, Marks i Spencer MKS.L u Britaniji i Kroger KR.N u Sjedinjenim Američkim Državama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.