NavMenu

Uvala Lučice sprema se za razvoj turizma visoke kategorije - Predvidjeti razvoj turističkog naselja otvorenog karaktera koje živi tokom cijele godine

Izvor: eKapija Petak, 19.05.2023. 07:29
Komentari
Podeli
(Foto: Google Earth/Printscreen)
Na lokaciji Lučice u Petrovcu planirani su visokokvalitetni turistički sadržaji, zbog čega je donijeta odluka o izradi Lokalne studije lokacije Lučice. Izradom planskog dokumenta potrebno je predvidjeti gradnju turističkog naselja otvorenog tipa koje će živjeti tokom cijele godine, a nikako zatvorenog rizorta. Takođe, nije poželjna gradnja hotela u velikim gabaritima, već objekata koji će biti uklopljeni i cjelokupan pejzaž budućeg naselja.

Kako je pojašnjeno, osnovni cilj dokumenta je da se obezbijede uslovi za razvoj turizma na ovom području, uz poštovanje principa uređenja zaštite i korišćenja prostora.

- Programskim zadatkom za izradu LSL je predviđeno planiranje visokokvalitetnih turističkih sadržaja, za čije se servisiranje mora obezbijediti funkcionalna mreža svih infrastrukturnih objekata, uz uvažavanje osobenog pejzažnog karaktera i atraktivnosti područja i njegovog neposrednog okruženja - saopšteno je iz Vlade.

Karakter buduće prostorne cjeline je potrebno izgraditi na identitetu koji uvala Lučice ima u okviru cjeline Petrovca, navedeno je.

- Stoga u tom duhu treba i posmatrati ovaj prostor kao turističko naselje otvorenog karaktera koje živi tokom cijele godine, a ne kao izdvojeni turistički rizort zatvorenog tipa - istakli su iz Vlade.

Plan je obezbjeđenje funkcionalnosti lokacije kao i njene valjane integracije u ekskluzivne turističke sadržaje šireg područja.

LSL se radi za prostor čiji je orijentacioni obuhvat cca 25,2 hektara. U dokumentu je objašnjeno da ovo područje spada u turističke zone unutar područja od posebnog prirodnog značaja (D2) koje se štite planskim mjerama u daljoj detaljnoj planskoj dokumentaciji ili koji se nalaze na istaknutum položajima u terenu.

- Osnovni cilj koji treba da se postigne je obezbjeđivanje uslova za razvoj turizma visoke kategorije na ovom području, uz poštovanje principa uređenja zaštite i korišćenja prostora - navedeno je.

U dokumentu stoji da je kroz izradu LSL potrebno planirati visokokvalutetne turističke sadržaje, uvačavajući poseban pejzažni karakter i atraktivnost područja, kao i njegovog neposrednog okruženja za koji se mora prije svega obezbijediti funkcionalna mreža svih infrastrukturnih objekata za servisiranje planiranih turističkih sadržaja.

- Karakter buduće prostorne cjeline uvale Lučice potrebno je izgraditi na identitetu koje već imaju u okviru cjeline Petrovca, te u tom duhu treba i posmatrati prostor kao turističko naselje otvorenog karaktera, usitenjne morfologije sa javnim sadržajima i prostorima, kao naselje koje živi tokom cijele godine, a ne kao izvdvojeni turistički rizot zatvorenog karaktera - pojašnjeno je.

U smjernicama za planiranje prostora između ostalog se navodi da je potrebno da buduće turističko naselje bude organizovano kao skup grupacija sa svojim međusobno kompatibilnim karakterom, ponudom i specifičnostima.

- Treba da omogući cjelogodišnju atraktivnost i otvorenost, pa je potrebno osmisliti mješavinu odgovarajućih namjena sa posebnim akcentom na površinama javnog karaktera. Takođe, buduće turističke sadržaje potrebno je diversifikovati prema prirodnim karakteristikama lokacije - stoji u dokumentu.

Naznačeno je i da se izbjegavaju hotelski sadžaji u velikim gabaritima koji bi spratnošću odudarali od ukupne urbane slike budućeg naselja. Potrebno je predvidjeti zajedničke slobodne površine u vidu parkovskih zona ili zona rekreacije, moguće i u okviru hotelskog ili drugog komercijalnog sadržaja.

- Prilikom izrade LSL treba razmotriti i eventualno proširenje saobraćajnih koridora. Takođe, neophodan preduslov za planiranje prostora u zahvatu LSL Lučice je izgradnja saobraćajnog rješenja koje će omogućiti gradnju nove pristupne saobraćajnice sa pratećim infrastrukturnim mrežama ovoj lokaciji - naznačeno je.

Arhitektonski identitet naselja potrebno je graditi kroz savremenu interpretaciju tradicionalnog graditeljstva uz pojedine tematske zone koje mogu biti planirane kao tradicionalne naseobine - mediteranska sela.

U dokumentu se navodi da prilikom planiranja prostora okosnicu terena treba da čini definisanje osnovne matrice budućeg saobraćajnog rješenja za lokaciju i uspostavljanje saobraćajne veze sa konaktnim zonama, prije svega naseljem Petrovac. Sastavni dio saobraćajnog koncepta treba da budu, uz planiranje pristupne saobraćajnice za Lučice iz pravca ulaza u Petrovac, i mreža pješačkih i biciklističkih komunikacija kojima, osim turističkog naselja internim treba integrisati i okolni prirodni pejzaž, kao i naselja Petrovac i Buljarica.

Za rukovodioca izrade LSL određen je Mladen Krekić, a naknada rukovodiocu i stručnom timu utvrđena je u ukupnom iznosu od 10.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.