NavMenu

Izmjene i dopune PUP-a Andrijevica - U kompleksu kasarne planirani stambeni objekti, gradiće se i planinarski dom

Izvor: eKapija Petak, 24.06.2022. 05:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/13741502)Ilustracija
Vlada je donijela Odluku o donošenju Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana opštine Andrijevica. Izmjenama Plana je opredijeljen prostor posebne namjene za potrebe odbrane, na osnovu inicijative Ministarstva odbrane, kao i prostor za izgradnju planinarskog doma, na osnovu inicijative Opštine Andrijevica.

Planskim rješenjem je predviđeno da kompleks kasarne sadrži stambene, administrativne, uslužne, zdravstvene, sportsko-rekreativne i druge objekte, što je u skladu sa opštom namjenom prostora naselja i treba da bude generator razvoja čitavog područja.

- Plansko rješenje za izgradnju planinarskog doma nalaži se u zahvatu PPPN Bjelasica i Komovi i u skladu je sa smjernicama definisanim u planu višeg reda. Manji dio ove površine je planiran za izgradnju objekta planinarskog doma i pratećih pomoćnih objekata, dok je veći dio u funkciji pejzažnog uređenja - zelene, slobodne i površine za sport i rekreaciju - saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi u objavljenom dokumentu, lokacije koje su predmet Izmjena i dopuna PUP Andrijevica se nalaze u tri rejona PUP:

Lokacija 1 se jednim djelom nalazi u Sjevernom rejonu (K.O. Saltina 1), a jednim djelom u Središnjem rejonu (K.O. Andrijevica).
Lokacija 2 se nalazi u Zapadnoj zoni (K.O. Jošanica), uz samu granicu opštine Andrijevica sa opštinom Kolašin.

Izmjenama i dopunama PUP Andrijevica, u zahvatu Lokacije 1, planiraju se površine od interesa za odbranu, površine za stanovanje srednjih gustina, vodne, zatim površine za pejzažno uređenje i saobraćajne površine.

Na površinama od interesa za odbranu predviđa se izgradnja vojne kasarne, kapaciteta 150-200 pripadnka Vojske Crne Gore, sa pratećim sadržajima u skladu sa posebnim propisima. Kompleks za potrebe odbrane se formira u dvije podcjeline, sa sjeverne i južne strane rijeke Kraštice. Rijeka Kraštica u djelu toka koji je obuhvaćen Izmjenama i dopunama PUP dobija poseban režim korišćenja, u skladu sa posebnim propisima koji regulišu oblast odbrane.

- Na površinama od nteresa za odbranu mogu se planirati objekti i aktivnosti u funkciji kasarne, u skladu sa posebnim propisima. Na ovim površinama je dozvoljeno graditi objekte i terene koji kao što su komanda (uprava), smještaj vojnika, sport i rekreacija, poligoni za uvježbavanje vojnih aktivnosti i zadataka, zdravstvo, nastava (obuka), vjerski objekti, skladišta, parkinzi i garaže za oruđa, borbena i druga vojna vozila, vozila zaposlenih, skladišta goriva i točeća mjesta, skladišta za oružje, municiju, minsko-eksplozivna i materijalno-tehnička sredstva i slično, helidrom i druge objekte i površine, a u skladu sa posebnim propisima - navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade.

Kompatibilno osnovnoj namjeni, na ovim površinama je moguće planirati i interne saobraćajne površine, parkinge i garaže, površine, objekte i mreže ostale infrastrukture, te površine, objekte i mreže komunalne infrastrukture.

Vodne površine čini dio vodotoka rijeke Kraštice i vodno zemljište, a u skladu sa Zakonom o vodama. Na ovim površinama mogu se planirati građevinski i drugi objekti ili skup objekata, sa pripadajućim uređajima, koji čine tehničku, odnosno tehnološku cjelinu, a služe za obavljanje vodne djelatnosti, u skladu sa posebnim zakonom, i to vodni objekti i sistemi, infrastruktura (objekti namijenjeni za uređenje vodotoka i zaštitu od štetnog dejstva voda), objekti koji služe za monitoring voda, kao i prirodni i vještački vodotoci uključeni u vodni sistem.

Izmjenama i dopunama PUP Andrijevica se utvrđuje poseban režim korišćenja u dijelu toka rijeke Kraštice, koji se nalazi između dva dijela kompleksa kasarne.

U dokumentu je naznačeno i da se objekti mogu realizovati fazno, te da se na urbanističkoj parceli mogu graditi pomoćni objekti koji su u funkciji korišćenja objekata osnovne namjene - objekti od interesa za odbranu (garaža, tehničke prostorije, skladišta, magacini i sl.

Ograničenje za izgradnju vojnog kompleksa predstavlja korito bujičnog toka rijeke Kraštice koje skoro po sredini presjeca ovu lokaciju, kao i nepostojanje odgovarajuće saobraćajne i ostale infrastrukture oko same lokacije.

Na Lokaciji 2 se planira se prenamjena poljoprivrednog zemljišta - livada 7. klase u površine na turizam. Na ovoj lokaciji planirana je igradnja planinarskog doma i pratećih pomoćnih objekata neophodnih za njegovo funkcionisanje (infrastrukturni objekti, ostave, garaže...), dok je veći dio u funkciji pejzažnog uređenja - zelene, slobodne i površine za sport i rekreciju.

Planom je predviđeno da se planinarski dom smjesti na katastarskoj parceli broj 32 u KO Jošanica, u blizini lokalnog puta, a na propisanoj udaljenosti od dalekovoda, a u skladu sa naponskim nivoom dalekovoda.

- Planinarski dom mora biti jednim dijelom namjenjen za planinare, alpiniste i Gorsku službu spasavanja, dok je ostali dio kapaciteta namijenjen za komercijalnu upotrebu - navodi se u dokumentu.

Sadržaji planinarskog doma su višekrevetne sobe sa zajedničkim mokrim čvorovima i/ili mokrim čvorovima u okviru
sobe, moguće je pružanje usluge pripremanja i usluživanja hrane i pića, a gostima se može omogućiti i samostalno pripremanje i konzumiranje hrane u zajedničkom kuhinjskom i trpezarijskom prostoru.

- Takođe, planinarski dom može imati i druge prostore u objektu i van objekta gdje se gostima pružaju i ugostiteljske usluge, zatim sportsko-rekreativne (vodiči, instruktori i sl.), zabavne (animatori), edukativne i druge komercijalne usluge, prodaja suvenira, lokalnih gastronomskhi proizvoda i slično - objašnjeno je.

Na otvorenom prostoru mogu se izgraditi i urediti sportski tereni, poligoni, postaviti i ugraditi sportsko-rekreativni uređaji i oprema. Planinarski dom treba da ima kvalitetno urađen ekološki sistem grijanja, snabdijevanja vodom, strujom i tretman otpadnih voda i čvrstog komunalnog otpada.

Ostalo poljoprivredno zemljište - pašnjak 7. klase, koje se nalazi u zoni saobraćajnog infratsrukturnog koridora (lokalnog puta) je moguće koristiti u postojećoj namjeni ili ga pejzažno urediti za potrebe funkcije planinarskog doma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.