NavMenu

Smanjeno interesovanje investitora za gradnju stambenih objekata - Nikada manje dozvola, a cijene rastu

Izvor: Vijesti Utorak, 07.09.2021. 15:28
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Michael Gaida)
Za prvih šest mjeseci ove godine izdato je 99 građevinskih dozvola i prijava radova, kojim je predviđeno građenje svega 324 stambene jedinice (kuća i stanova), što je najmanja količina u posljednjih deset godina, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat.

Prošle godine u istom periodu izdate su građevinske dozvole i prijave radova za gradnju 973 stambene jedinice, a u proteklim godinama ta brojka se najčešće kretala između hiljadu do 1,6 hiljada stambenih jedinica.

U drugom polugodištu prošle godine izdate su građevinske dozvole i prijave radova za takođe 324 stambene jedinice, tako da je u proteklih 12 mjeseci odobrena gradnja ukupno 628 stambenih jedinica.

U toku cijele 2019. godine odobrena je gradnja 1.580 stambenih jedinica, u 2018. godini 2.339, u 2017. godini 4.439, u 2016. godini 3.005 stambenih jedinica...

Ovi podaci pokazuju da postoji smanjeno interesovanje investitora za gradnju stambenih objekata. Razlozi za to su veliko zasićenje tržišta jer je u raznim fazama gradnje trenutno preko četiri hiljade stanova, kao i poskupljenje građevinskog materijala uz nemogućnost povećanja cijena stambenih kvadrata.

Prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji, pri komercijalnim prodajama bez stambenih zadruga, na nivou cijele države u drugom kvartalu ove godine (april, maj i jun) iznosila je 1.242 eura.

U istom periodu prošle cijena je bila 1.119 eura po kvadratu. Odnosno, za godinu dana cijena prosječnog kvadrata u novogradnji je poskupila za 123 eura ili za 11%. Cijena je sada veća i u odnosu na isti kvartal 2019. godine kada je prosječni kvadrat vrijedio 1.206 eura.

U Podgorici prije godinu dana prosječna vrijednost kvadrata stana u novogradnji, pri komercijalnim uslovima iznosila je 1.153, da bi sada bila 1.236, što je rast od sedam odsto. Na primorju je cijena kvadrata, u istoj kategoriji, porasla sa 1.229 na 1.298 eura ili za pet odsto.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.