Izvor: Portal Analitika | Petak, 19.03.2021.| 11:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Značajan pad cijena stanova ne očekuje se ni u ovoj godini - Prošle godine broj kupoprodajnih ugovora smanjen za 20%, odobreni krediti manji za petinu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Bildagentur Zoonar GmbH/shutterstock.com)
Ni u ovoj godini neće doći do značajnih oscilacija u prosječno postignutim cijenama stanova u Crnoj Gori, istakao je u razgovoru za portal Analitika Milovan Novaković, izvršni direktor i partner konsultantske kuće Colliers International

Novaković je naveo da je lani za oko 20% smanjen broj kupoprodajnih ugovora na tržištu stanova u Crnoj Gori, imajući u vidu da je za petinu bio manji i broj odobrenih kredita u 2020. u odnosu na 2019. godinu.

- Veliki broj transakcija se upravo finansira iz ovih izvora. Na osnovu informacija dobijenih iz relevantnih izvora koje uključuju i informacije dobijene od strane samih investitora, možemo konstatovati da je ovaj pad približan padu odobrenih kredita - napemenuo je on.

Napominje i da je potražnja za stanovima u okviru predstojećeg projekta 1000+ značajno nadmašila ponudu u okviru istog projekta u segmentu stanova do 1.100 EUR po m2, da su pojedine cijene građevinskog materijala, posebno željezo i cement, zabilježile rast, kao i da veliki investitori, koji u velikoj mjeri diktiraju ponudu, ne planiraju korigovanje cijena.

- Uzimajući u obzir sve navedeno, možemo konstatovati da ni u ovoj godini neće doći do značajnih oscilacija u prosječno postignutim cijenama - kaže Novaković za Analitiku.

Prema njegovim riječima, cijena koštanja izgradnje je osnovni ulazni parametar za planiranje i formiranje prodajne cijene koja se kasnije prilagođava realnim tržišnim okolnostima koji su prisutni u regiji gdje se krajnji proizvod (stambena jedinica) konkretno nudi, a koju na kraju balansira ponuda i potražnja.

Kako je rekao, tržište novosagrađenih stambenih nekretnina je bilo relativno stabilno u prošloj godini u odnosu na 2019, sa zabilježenim razlikama intenziviranja gradnje u pojedinim dijelovima Crne Gore, kakav je osim Podgorice i Budve svakako i Ulcinj.

- Istraživanjem nijesu obuhvaćeni luksuzni rizort projekti poput Porto Montenegra, Luštica Bay, Porto Novi, Dukley Gardensa i slični koji su posmatrani kao specijalna zona. Takođe, istraživanjem nijesu obuhvaćeni projekti koji su ušli u program ekonomskog državljanstva, kao ni objekti kolektivnog stanovanja koji su građeni pod subvencionisanim uslovima, gđe su lokalne uprave odlučile da zemljište daju besplatno i oslobode plaćanja komunalija sindikalne organizacije, jer te cijene ne odražavaju tržišna kretanja - navodi Novaković.

Generalni zaključak istraživanja Colliers International Crna Gora je da cijene kvadrata u Crnoj Gori, za stambene nekretnine zavise prvenstveno od regije u kojoj se grade objekti, potom od lokacije u gradovima, kao i od kvaliteta gradnje, odnosno stepena opremljenosti, a istraživanjem je obuhvaćena cijela Crna Gora.

Na pitanje zašto je u Nikšiću najniža prosječna postignuta cijena u novogradnji, Novaković kaže da je Nikšić po broju stanovnika drugi najveći grad u Crnoj Gori, a s aspekta površine najveći i definitivno grad sa velikim potencijalom za rast i razvoj.

- S tog stanovišta možemo konstatovati da, ukoliko se poboljša situacija u realnom sektoru i unaprijedi potrošačka snaga stanovništva kroz jačanje privrede u narednom periodu, ova statistika bi mogla izgledati drugačije i s aspekta ponude i tražnje i u krajnjem uticati na visinu cijene. Slab realni sektor reflektovan kroz nisku potošačku moć stanovništva uticali su i na cijene zemljišta, kao i izgradnju objekata koji su građeni od materijala koji nijesu luksuzni i svakako prate platežnu moć stanovništva. S druge strane i investitori, svjesni svih ovih okolnosti, prilagodili su svoje profitne stope i uskladili ih sa realnim tržišnim okolnostima.

Što se tiče starogradnje, dodao je, ona je na osnovu obrađenog uzorka, a u zavisnosti odkarakteristika mikrolokacije i lokacije do stanja u kom se stambeni prostor nalazi, zabilježila pad od 3% do 10%.

Novaković je istakao da je nastavljen trend da se u primorskoj i centralnoj regiji gradi više nego na sjeveru države, te da je program ekonomskog državljanstva uticao na buduću ponudu luksuznih "kondo" jedinica koja je reflektovana konkretnim rezervacijama i transakcijama od strane visokobudžetnih kupaca kojima je ekonomski pasoš jedan od glavnih motiva za kupovinu.

- Ovo može dodatno pozitivno uticati i na buduću ponudu stambenih jedinica, posebno u gradovima poput Kolašina, Žabljaka i Mojkovca - smatra Novaković.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE