Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.02.2021.| 15:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Predstavljamo nagrađena rješenja za uređenje prostora u zahvatu DUP-a Ulcinjsko polje (FOTO)

Prvonagrađeno rješenje
Prvonagrađeno rješenje (Foto: Opština Ulcinj)
Na konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja u zahvatu DUP-a Ulcinjsko polje koji je raspisala opština Ulcinj stigla su ti rada, a komisija je prihvatila sva tri rješenja. Kako je navedeno u samom konkursu, izrada rješenja odnosi se na urbanističke parcele UP1, UP2, UP3, UP4, UP5 i UP6 zona A, podzona 1 DUP-a Ulcinjsko polje.

- U zahvatu plana za koji je rađen konkurs je određena namjena površina centralne djelatnosti, na šest urbanističih parcela maksimalne spratnosti P+5, a predviđena je i izrada kružnog toka - navode iz Opštine Ulcinj.

Cilj konkursa bio je pronalaženje rješenja koje će na najefikasniji način valorizovati ukupni potencijal zone Ulcinjskog polja i njegovih kontaktnih zona.

Prema odluci žirija, prva nagrada pripala je radu radu pod šifrom "GREEN GATE". Odlučeno je da se druga nagrada ne dodijeli, dok je treća nagrada dodijeljena radovima pod šiform "090188-23" i "C0I053UM".

Prvo mjesto
Prvo mjesto (Foto: Opština Ulcinj)
Prema ocjeni žirija, autor prvonagrađenog rješenja je koristio jednostavan pristup konceptualnog rješenja ukupnih potencijala parcele i njenih kontaktnih zona. Ponudio je jednostavno i otvoreno rješenje kao i korišćenje jednostavnih materijala.

- Pristupom zelenoj arhitekturi na rekreativnim zonama kao i oplemenjavanjem samog kružnog toka urađena je interesantna interpolacija funkcionalnosti i estetike. Takođe, uočen je značajan momenat segmenta realizacije datog rješenja u smislu karakteristike prostore koji zahvata krug djelovanja konkursa, uz poštovanje stepena ekoloških standarda - navodi se u objažnjenju članova žirija.

Navode i da je donijeta odluka da se druga nagrada ne dodijeli, iz razloga što su preostala dva rješenja, iako interesantno uređena, projektovana kao "zatvoreni arhitektonski zid", koji je teško prliagodljiv stanju terena, nije ekonomski opravdan i nema izričito jasan stepen ekoloških standarda.

Žiri je stoga odlučio da dodijeli dvije treće nagrade.

Treće mjesto - prvi rad
Treće mjesto - prvi rad (Foto: Oština Ulcinj)
- Rad pod šifrom "090188-23" okarakterisan je kao maštovito rješenje zahvata, interesantnog arhitektonskog oblikovanja inovativnim linijama kretanja, a rad karakteriše i kreativan pristup korišćenju materijala. Autor je koristio dinamične linije u oblikovanju objekata, sa posebnim akcentom na interakciji unutar-spolja. Međutim, totalnim zatvaranjem kružnog toka prema unutrašnjosti postigao je neželjeni efekat lavirinta u linijama kretanja saobraćaja sa posebnim akcentom na pješake - obrazložio je žiri.

Za rad pod šifrom "C0I053UM" žiri kaže da ga karakteriše inovativan pristup rješenja zahvata, sa protočnim sistemom komunikacija.

- Pristup zadatku iz ugla arhitekata je dinamičan. Homogenizacijom čitavog zahvata postignut je željeni efekat kompleksa, ali je autor takođe postigao neželjeni efekat "zatvorenog arhitektonskog zida" - dodaju.

Treće mjesto drugi rad
Treće mjesto drugi rad (Foto: Opština Ulcinj)

DUP Ulcinjsko polje

Lokaciju prostora za izradu DUP-a čini prostor Ulcinjskog polja, odnosno nekadašnjeg oglednog poljoprivrednog dobra, između sadašnje trase bulevara prema Velikoj plaži i "Solanskog puta" i stambenu zonu uz Port Milenu. U najvećem dijelu lokacija je sa zasadima agruma i maslina, kao i dio parcela na sjevero-istočnoj strani zahvata (zona servisa) sa poslovnim objektima, magacinima i skladištima.

Položaj lokacije je takav da ravnomjerno gravitira postojećoj zoni grada Ulcinja i turističkoj zoni Velike plaže. Planirani zahvat tangira zonu gradskih sadržaja sa namjenom, prema GUP-u, mješovito stanovanje i zonu sa centralnim funkcijama, dok se na sjevernoj strani naslanja na zonu poljoprivrednog zemljišta, napadnutu po obodu stanovanjem i u manjem procentu poslovnim objektima.

Saobraćajna povezanost ovog lokaliteta je dobra sa svim djelovima grada i šire, s obzirom na to da se nalazi između glavnih gradskih tokova saobraćaja. Površina zahvata DUP-a je 110, 23 hektara.

Planom je prostor zahvata podjeljen na 4 zone u skladu sa planiranim namjenama površina i to:

DUP Ulcinjsko polje
DUP Ulcinjsko polje (Foto: Opština Ulcinj)

Zona A, na koju se i odnosio raspisani konkurs, obuhvata prostor velikog kružnog toka na mjestu nekadašnjeg komunalnog preduzeća (podzona 1) i podzonu 2, sa stambenim, stambeno-poslovnim i poslovnim objektima u funkciji centralnih sadržaja i usluga. Ova zona ima kompleksne sadržaje, a zbog specifične saobraćajne matrice - dvostrukog kružnog toka, pa je zato obrađiva plana i predložio da se njoj posveti specijalna pažnja kroz raspisivanje urbanističko-arhitektonskog konkursa kojim će se detaljno utvrditi fizičke strukture u zoni kružnog toka.

Zona B obuhvata prostor nekadašnjih agruma. Ovim planom, a u skladu sa GUP-om se transformiše u zemljište za gradnju sa dvije komplementarne namjene. Pojas koji se prostire neposredno uz bulevar prema Velikoj plaži planira se za namjenu centralne djelatnosti, a preostali (najveći dio) za zonu mješovite namjene.

Zona C, koja obuhvata veliki prostor između novog "centralnog bulevara" i puta za Solanu, planirana je za individualne-porodične objekte u funkciji stanovanja i turizma. Ovo je prvenstveno zona stanovanja sa mogućnošću formiranja poslovno-uslužnih prostora u djelovima objekata, ali isključivo u funkciji dopune osnovne ponude - stanovanja i turizma. U ovoj zoni primjenjuje se specifičan režim gradnje radi očuvanja postojećih, nažalost prilično devastiranih maslinjaka.

Zona D je servisno skladišna zona, sa objektima tipa skladišta i magacina i poslovno-uslužnim objektima sa djelatnostima primjerenim stambeno-turističkoj zoni na koju senaslanja. Posebnu pažnju kod propisivanja uslova za izgradnju u ovoj zoni treba obratiti na vrstu djelatnosti koje se u ovim objektima planiraju, da bi se izbeglo bilo kakvo zagađenje koje bi moglo da ugrozi susjedne "mirne zone" stanovanja.


Fotogalerija
Nagrađena rješenja za uređenje DUP-a Ulcinjsko polje

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE