NavMenu

U planu izgradnja apartmanskog objekta od 10 spratova u Bečićima - Nova zgrada će imati 82 apartmana i podzemnu garažu na tri nivoa

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 07.12.2020. 10:08
Komentari
Podeli
(Foto: MORT/Idejno rješenje/Studio A12 Project)
Kompanije Aura Vitalis iz Budve i Kosor iz Podgorice planiraju izgradnju apartmanskog objekta u Bečićima, a na izmijenjeno idejno rješenje za koje je bio zadužen studio A12 Project iz Podgorice dobili su i saglasnost glavnog državnog arhitekte.

Kako se može vidjeti u idejnom rješenju koje je objavljeno na sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) objekat je, prema detaljnom urbanističkom planu Bečići lociran na urbanističkoj parceli broj UP33.1, urbanističkog bloka 33A, koju čini dio katastarske parcele broj 1396/2 KO Bečići.

Površina parcele na kojoj je planirana izgradnja apartmanskog objekta je 1437 m2, dok ukupna bruto površina samog objekta iznosi 7831,52 m2. Zgrada koja će se graditi imaće ukupno 82 apartmana, pri čemu su predviđena 52 studio, 18 jednosobnih i 12 dvosobnih apartmana. U podzemnim garažama korisnicima apartmana biće na raspolaganju 98 parking mjesta, pri čemu je pet predviđeno i za osobe sa invaliditetom.

- Parcela na kojoj je planiran novi objekat je priključena na postojeću saobraćajnicu sa svoje sjverozapadne strane. Sa jugozapadne strana parcele postoje stambeni objekti, dok je sa ostalih strana okružena katastarskim parcelama na kojima nema izgrađenih objekata. Prema DUP-u Bečići, sa sjeverne strane parcele je planirana saobraćajnica, a planirano je i da postojeća saobraćajnica sa sjeverozapadne strane bude šira i sa trotoarima sa obje strane. Tako bi novoprojektovani objekat bio sa dvije strane okružen saobraćajnicama - navodi se u idejnom rješenju.

(Foto: MORT/Idejno rješenje/Studio A12 Project)
Dodaje se i da na ovoj katastarskoj parceli nema postojećih objekata dok u okviru urbanističke parcele 33.1 postoje tri stambena objekta maksimalne spratnosti P+4.

Planirani objekat projektovan je da bude spratnosti -3Po+-2Po+-1Su+P+10 koji svojom strukturom i visinom ne zaklanja pogled ka moru nijednom objektu iz okoline. Kako se može vidjeti u DUP-u Bečići, iznad kule sa 10 spratova, to jest sa njene sjeverne strane planirana je javna garaža spratnosti P+5 za parking 450 automobila dok je iznad planirane garaže postojeća glavna saobraćajnica inznad koje nije planirana gradnja objekata.

Projektanti objašnjavaju da izgled objekta odiše mediteranskom arhitekturom koja je inkorporirana sa savremenom arhitekturom. Na objektu dominira bijela boja u kombinaciji sa lokalnim kamenom sive boje.

- Analizom dozvoljene maksimalne bruto površine nadzemnih etaža projektovano je da objekat ima 82 apartmana različitih veličina, što je uslovilo da moramo imati minimum 90 parkig mjesta koje je potrebno smjestiti u podzemne etaže. Ovim projektom predviđeno je 98 parking mjesta - stoji u dokumentaciji.

Dalje se navodi da su planirane tri podzemne etaže za garažiranje automobila i smještaj tehničkih prostorija. Predviđena su i tri kolska ulaza u garaže, a u njima su planirane i auto-makaze na određenim pozicijama za parkiranje automobila.

(Foto: MORT/Idejno rješenje/Studio A12 Project)
- U garažama je obezbijeđen parkig za 98 automobila, pri čemu će 36 automobila koristiti auto-platformu, dok će preostala parking mjesta biti smjetštena u etažama -2 i -1, koje su direktno povezane sa saobraćajnicom. U garažama je planirano pet parking mjesta koje su namijenjena za parkiranje automobila osoba sa invaliditetom - dodaje se.

Sa postojeće saobraćajnice pored vidljivog ulaza u garažu planiran je i pješački ulaz to jest pristup objektu u vidu vertkalnih komunikacija - stepeništa i lifta. Licima sa posebnim potrebama i osobama sa invaliditetom je omogućen nesmetan prilaz objektu, kako pješački tako i kolski.

Putem vertikalnih komunikacija koje povezuju saobraćajnicu i osnovu prizemlja dolazi se do prilaznog trotoara iznad kojeg je projektovana pergola koja je ozelenjena određenim vrstama biljaka tako da se stvara lijepa slika prilazom ka glavnom ulazu u objekat. U prizemlju, na samom ulazu u objekat, planirana je portirnica sa prostorom za sjedenje.

Iz ulaznog hola prizemlja ostvarena je veza sa centralnim jezgrom objekta u kome su smještene vertikalne komunikacije i to jednokrako stepenište i dva lifta koja povezuju cjelokupni objekat, odnosno ukupno 12 etaža. Iz centralnog jezgra objekta omogućen je ulaz u apartmane.

- Projektnim zadatkom investitor je definisiao tipove apartmana koje objekat treba da ima, tako da smo projektom predvidjeli da od prizemlja do četvrtog sprata budu manji apartmani to jest studio apartmani i jednosobni apartmani, od petog do osmog sprata dvosobni apartmani, jednosobni apartmani i studio apartmani dok su na devetom spratu planirana četiri luksuzna dvosobna apartmana. Na desetom spratu predviđen je studio apartman - objašnjavaju projektanti.

(Foto: MORT/Idejno rješenje/Studio A12 Project)
Predviđeno je i da većina apartmana ima terasu ili balkon, kao i veće prozore, kako bi korisnici prostora mogli da uživaju u pogledu i kako bi apartmani imali veći ulazak dnevne svjetlosti. Svi apartmani su opremljeni sa kupatilom, kuhinjom i, u zavisnosti od tipa apartmana, spavaćom sobom. Većina apartmana na terasama ima projektovane žardinjere kako bi objekat imao što prirodniji "zeleni" izgled. Zaštita od sunca obezbijeđena je preko aliminijumskih pokretnih žaluzina, brisoleja i roletni.

Kada je riječ o uređenju terena, oko objekta je dominantno zelenilo. Djelovi potpornih zidova ka saobraćajnici i ostalim parcelama su projektovani tako da im je završna obrada od kamena bunje. Kaskade ka saobraćajnici su ozelenjene tako da sam prilaz objektu ima što ljepši i prirodniji izgled.

- Na koti osnove prizemlja je samo prilazni trotoar objektu prohodan i planiran za korišćenje, dok je sva ostala površina oko objekta planirana kao neprohodna to jest zelena, jer će predstavljati krov garaže na nivou -1. Na određenim površinama oko objekta planirana je sadnja većeg drveća, tako da sam boravak u objektu i ispred
njega bude ugodniji i prirodniji. Na parceli se trenutno načazi 11 stabala maslina, koj će biti sačuvane i kasnije vraćene na nove pozicije na parceli. Takođe, na parceli i samom objektu planirana je sadnja mediteranskih biljaka, pri čemu dominantne treba da budu masline - objašnjeno je u idejnom rješenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.