NavMenu

U Tivtu u planu gradnja luksuznog hotela Boka Place - Procijenjena vrijednost 43,67 mil EUR, ko uloži novac u projekat dobija državljanstvo

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 15.06.2020. 12:03
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/falco)
Novi hotelski i rezidencijalno-poslovni projekat nazvan Boka Place u Porto Montenegru može omogućiti strancima koji investiraju u njega, odnosno koji budu suinvestitori u gradnji kondo hotela, dobijanje crnogorskog državljanstva, objašnjeno je Vijestima nezvanično iz izvora bliskog kompaniji Adriatic Marinas koja upravlja ovim turističko-nautičkim kompleksom u Tivtu.

Vlada je u prošle nedelje prihvatila zahtjev kompanije Adriatic Marinas iz Tivta da se na listu prioritetnih projekata iz oblasti turizma uvrsti ovaj nastavak izgradnje Porto Montenegra, što je objavljeno nakon sjednice.

Vlada se u obrazloženju pozvala na Odluku o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore. Ulazak na Listu prioritetnih projekata, investitorima donosi brojne administrativno-fiskalne povoljnosti za realizaciju tih projekata, a jedna od njih je mogućnost da oni koji u te projekte ulažu svoj novac, dobiju i crnogorsko državljanstvo, koje je među stranim investitorima poznato kao CTBI (citizenship by investment). Projekat je kandidovala kompanija Adriatic Marinas, odnosno njena kćerka-kompanija PM 4.1.

Šta grade Arapi

Vlada je prihvatila argumentaciju Adriatic Marinasa da je njihov vlasnik državna investiciona korporacija Dubaija - ICD, prihvatila da finansira izgradnju ovog hotela čija se vrijednost procjenjuje na 43,67 mil EUR. Hotel ranga pet zvjezdica radiće po tzv. mješovitom obliku poslovanja (kondo), a imaće 240 smještajnih jedinica i u njemu će, kako navode, biti otvoreno 96 novih radnih mjesta.

- Dostavljenim biznis planom predviđeno je da će investitor, u skladu sa zakonom, u okviru programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore ponuditi na prodaju maksimalno 144 smještajne jedinice. Istovremeno, u prijavi je navedeno da je 15. novembra 2019. godine potpisan ugovor o upravljanju sa kompanijom Kerzner International, vodećom međunarodnom kompanijom koja se bavi izgradnjom i upravljanjem rizortima, destinacijama, ultraluksuznim hotelima i inovativnim iskustvima u oblasti zabave i igara na sreću. Pomenuta kompanija je, između ostalog autor brenda One&Only i Atlantis Resorta u Dubaiju - navedeno je u odluci Vlade.

Na listu prioritetnih projekata u turizmu, preko kojih se može dobiti i crnogorsko državljanstvo, da sada su uvrštena četiri projekta iz Kolašina - izgradnja kondo hotela Kolašin Resort&Spa, Breza, Bjelasica 1450 i K16, kao i po jedan na Žabljaku - kondo hotel Durmitor Hotel & Vilas i u Budvi - kondo hotel Kraljičina plaža u Miločeru.

Pod razvojnim projektom u oblasti turizma podrazumijeva se izgradnja hotela sa pet zvjezdica u primorskom regionu ili Podgorici ili najmanje četiri zvjezdice u sjevernom ili ostalom dijelu središnjeg regiona. Neophodan minimum investicije je 15 mil EUR u primorskom regionu i glavnom gradu i najmanje pet miliona u sjevernom ili središnjem regionu. Projekat mora i da zapošljava najmanje 80 zaposlenih u primorskom regionu i glavnom gradu ili najmanje 25 zaposlenih u sjevernom ili središnjem regionu. Hotel mora imati najmanje 60 smještajnih jedinica u primorskom regionu i glavnom gradu, ili najmanje 35 u sjevernom ili ostalom dijelu središnjeg regiona.

Hotel će biti završen u 2023, povrat investicije za 8 godina

Adriatic Marinas očekuje da će gradnju novog hotela početi do kraja ove godine, a završiti ga u drugom kvartalu (april, maj, jun) 2023. godine. Biznis planom je predviđen povrat te investicije u roku od osam godina od dana otvaranja hotela.

Hotel Boka Place je centralni dio cijelog novog kompleksa rezidencijalno-poslovnih objekata koje će Adriatic Marinas graditi uz Jadransku magistralu, u sjevernom i sjeveroistočnom dijelu kompleksa Porto Montenegra, a koji će pored ostaloga, sadržati i apartmane za prodaju na tržištu, trgovine, kafiće, cinepleks bioskop i manji tržni centar, te par bazena i niz javnih sadržaja za sport i rekreaciju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.