NavMenu

Položen kamen temeljac za izgradnju Kuće maslina u Baru

Izvor: eKapija Utorak, 29.10.2019. 18:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Yulia Grigoryeva/shutterstock.com)Ilustracija
U Starom Baru je, polaganjem kamena temeljca, počela izgradnja Kuće maslina, u koju će Vlada Crne Gore uložiti više od 1 mil EUR. Nakon uspješno sprovedenih postupaka javnih nabavki od strane Uprave javnih radova, Kuću maslina gradiće preduzeće BomBeton, prema rješenju projektantske kuće Arhing Inženjering. Izvođač se ugovorom obavezao da radove završi u roku od 10 mjeseci od dana uvođenja u posao.

- Kuća maslina biće kuća svih crnogorskih maslinara - ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, ističući da je ovaj projekat odgovor na realne potrebe i maslinara i sektora maslinarstva u Crnoj Gori, sa višestruktim efektima po očuvanje i promociju vjekovne tradicije maslinarstva, ali i razvoj Bara, turističke ponude i uopšte imidža Crne Gore.

- U Kući maslina će se proizvoditi i pakovati ulje po evropskim standardima, zatim, održavati radionice, seminari, obuke maslinara, ugostitelja i potrošača. Za turiste, koji tokom čitave godine posjećuju Stari Bar, biće izgrađen i opremljen prodajni i izložbeni prostor, koji će doprinijeti promociji crnogorskog maslinarstva i ostalih prepoznatljivih sektora poljoprivrede ovoga kraja - kazao je Simović.

Prema njegovim riječima, prirodno je i pravedno da se Kuća maslina gradi upravo u Baru, koji se nalazi u središtu, između Ulcinjskog i Bokokotorskog maslinarskog regiona. Pored geografskog, kako je kazao, brojni su i drugi razlozi koji su opredijelili da Kuća maslina bude u Baru, od najvećeg broja maslina na području te opštine, Stare masline, duge tradicije manifestacije Maslinijade, brojnih maslinara koji baštine bogatu tradiciju, znanje i iskustvo, ali i energiju za nove iskorake, kao i postojanja mogućnosti obrazovanja u poljoprirednoj struci, u srednjoj poljoprivrednoj školi i ogranku BTF-a.

Kuća maslina unaprijediće turističku ponudu Bara

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević istakao je da će projekat unaprijediti kompletnu turističku ponudu Bara, predstavljajući sponu između turizma i poljoprivrede, odnosno maslinarstva kao najznačajnije grane poljoprivredne grada Bara i turističke ponude.

- Realizacija ovog projekta je način da vratimo dug našim precima koji su pokrenuli maslinarstvo u Baru i u amanet nam ostavili stabla starija od 2.000 godina - kazao je Raičević.

Za predsjendika Opštine, posebno je značajna činjenica to što se sve više mladih ljudi odlučuje da započne sopstveni biznis u ovoj oblasti, da revitalizacije stare i podigne mlade zasade maslina, što je, kako je kazao, najveći dobitak ove Kuće maslina. Podsjećajući na značaj porodice Nikočević koja je, kako je rekao, vjekovima vrijedno i posvećeno čuvala najstarije stablo masline, Raičević je naveo da danas započinje nova epoha maslinarstva u Baru, koja će kroz Kuću maslina imati svijetlu budućnost.


Maslinari zahvalni

Predsjednik Društva maslinara, najveće maslinarske organizacije u Crnoj Gori, koja broji više od 800 članova, Ćazim Alković iskazao je zahvalnost za obnovu barskog i crnogorskog maslinarstva.

- Na crnogorskim, posebno barskim maslinarima je da zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede i Opštinom organizuju funkcionisanje Kuće maslina, kako bi na najbolji način valorizovali sve njene raspoložive kapacitete i učinili je samoodrživom - kazao je Alković.

Predsjednik NVO Maslinijada Suljo Mustafić ocijenio je da je danas praznik maslinara.

- Početak gradnje Kuće maslina je veliko priznanje za napore i entuzijazam svih koji su od samog početka, a to je prije 18 godina, osnovali Društvo maslinara i pokrenuli manifestaciju Maslinijadu. Naša želja je bila da revitalizujemo maslinarstvo, da na novi i moderniji način pristupimo razvoju, obnovimo stare maslinjake i zasadimo nove. Da revitalizujemo Stari Bar i vratimo mu ono što mu pripada kao jezgru multietničkog i multikulturnog nasljeđa Crne Gore. Ponosni smo na sve što smo ostvarili - kazao je Musfatić, saopštava Vlada Crne Gore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.