NavMenu

Digitalni rendgen aparat za DZ Podgorica - Snimanje samo dva minuta, smanjena doza zračenja

Izvor: eKapija Srijeda, 13.10.2021. 08:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Freedomz/shutterstock.com)Ilustracija
Dom zdravlja Podgorice će, zahvaljujući donaciji američkih i domaćih firmi, dobiti digitalni rendgen aparat početkom novembra mjeseca, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. Vrijednost ove donacije je preko 70.000 EUR.

Na ovaj način, kako je navedeno, biće pojednostavljene i značajno ubrzane dijagnostičke procedure.

- Na primjer, ukoliko pregled sad traje oko osam minuta, na novom aparatu će trajati svega dva minuta. Dakle, pregled će biti ubrzan tri do četiri puta. Osim toga, doza zračenja biće značajno umanjena, a pouzdanost dijagnostičkog procesa biće povećana - objašnjeno je.

Kako je navedeno, smanjiće se i troškovi za štampanje snimaka na filmu jer će se snimci narezivati na CD. Njihova distribucija biće pojednostavljena, a postoji mogućnost arhiviranja i naknadnog pregledanja digitalnih snimaka.

- Prenos kroz mrežu je skoro momentalan, prostor za arhiviranje je neograničen, alat za prikaz je računar, dostupan je svuda, moguć je daljinski pristup i postoji jedinstven standard DICOM - navodi se u saopštenju.

Kompletan proces je, ističu, efikasniji, ekonomičniji, pouzdaniji i sigurniji i za pacijenta i osoblje.

- Podsjetiću i da je, zahvaljujući simbiozi direktora DZ Podgorica dr Danila Jokića i donatora, ova ustanova do danas dobila donacije vrijedne preko 200.000 EUR. Zaključno sa ovim digitalnim aparatom, vrijednost donacija je uvećana na oko 300.000 EUR. Zahvaljujući ljudima dobre volje, usluge građanima Podgorice značajno su unaprijeđene - rekla je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović..
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.