NavMenu

EU donirala Crnoj Gori 90.000 zaštitnih maski u vrijednosti od 360.000 EUR

Izvor: eKapija Subota, 13.02.2021. 11:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Ashkan Forouzani)Ilustracija
Klinički centar Crne Gore (KCCG) dobio je 90.000 FFP2 zaštitnih maski, koje je donirala Evropska unija u okviru EU Mehanizma za civilnu zaštitu, na zahtjev države Crne Gore. Vrijednost donacije, koja je dopremljena iz skladišta rescEU medicinske rezerve u Grčkoj, iznosi 360.000 EUR.

Kako je saopšteno iz KCCG, ranije je dopremljen i kontingent pomoći iz Slovačke, koji sadrži 15.000 PCR testova, 1.000 peškira i 120 ćebadi.

- Ovo je još jedna u nizu potvrda da EU nije zaboravila Zapadni Balkan. Naprotiv, dokazuje da je spremna da kroz razne instrumente daje doprinos u prevazilaženju problema vezanih za pojavu korona virusa na ovim prostorima. Donacija u vidu 90.000 maski FFP2 u vrijednosti od 360.000 EUR pomoći će zaposlenima u KCCG da na sigurniji i bezbjedniji način rade zahtjevne i teške poslove, pomažući svima onima kojima se pruža medicinska pomoć u ovoj ustanovi - kazao je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, povodom uručenja donacije.

Troškove nabavke, skladištenja i transporta medicinske opreme u okviru medicinske rezerve rescEU u potpunosti finansira Evropska komisija. EU koordiniše i sufinansira transportne troškove svih isporuka putem EU Mehanizma za civilnu zaštitu.

- EU nastavlja da pomaže usmjeravanje pomoći za borbu protiv pandemije, unutar EU, ali i u susjednim zemljama koje se takođe bore protiv koronavirusa. Zahvaljujem se državama članicama i državama učesnicama na njihovoj solidarnosti u ovom ključnom trenutku - rekao je Janez Lenarčič, evropski Komesar za upravljanje krizama.

Cjelokupna sadržina isporučene donacije biće stavljena na raspolaganje Kliničkom centru Crne Gore.

- Ovo je još jedna u nizu donacija koja je u Crnu Goru stigla sa relevantnih evropskih adresa, a koju je MUP opredijelio za KCCG. Zahvalni smo na tome, jer se na taj način potvrđuje da država prepoznaje svu težinu i složenost poslova koje obavljamo mi u Kliničkom centru boreći se za zdravlje svakog pacijenta - kazala je direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović.

Od marta 2020. godine, EU je izdvojila 53 mil EUR za pomoć odgovoru Crne Gore na pandemiju, uključujući isporuku medicinske opreme, kao i dugoročna ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu i socijalno-ekonomski oporavak zemlje.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.