Izvor: RTCG | Petak, 24.07.2020.| 11:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Slovačka donirala 10.000 EUR Zavodu za transfuziju krvi

Ilustracija (Foto: sfam_photo/shutterstock.com)
Direktorica Zavoda za transfuziju krvi Gordana Rašović i ambasador Republike Slovačke Boris Gandel potpisali su ugovor o donaciji vrijedan 10.000 EUR.

- Cilj ove donacije je pomoć u nabavci savremenog automatskog aparata - Separatora za procesiranje jedinica prikupljene krvi i izdvajanje komponenata krvi a što omogućava liječenje pacijenata po savremenim principima usmjerene hemoterapije - saopštili su iz Zavoda.

Nabavka tog aparata, kako se navodi, doprinijeće unapređenju kvaliteta finalnog lijeka, većoj efikasnosti i sigurnosti u procesu rada u skladu sa usvojenim standardima kvaliteta.

- Kontinuirani rad transfuziološke službe u svakoj zemlji i u redovnim uslovima je od izuzetne važnosti za kvalitetno funkcionisanje ukupnog zdravstvenog sistema, a posebno u ovom vremenu pandemije COVID-19 koja je zahvatila i našu zemlju. Zato donacija za nabavku ovako važnog aparata koji će omogućiti bržu i efikasniju pripremu komponenata krvi neophodnih za liječenje i zbrinjavanje naših sugrađana, predstavlja veliku pomoć transfuziološkoj službi Crne Gore i ukupnom zdravstvenom sistemu - kazala je Rašović.

Ambasada Republike Slovačke, kako je dodala, prepoznala značaj sistema transfuzije kao izuzetno značajnog segmenta zdravstvenog sistema, ali i važnog elementa u sistemu obezbjedjivanja kvaliteta zdravstvene zastite i bezbjednosti.

- Kao što je zdravlje kapital čitavog društva,tako su dovoljne količine bezbjedne krvi neophodne za liječenje pacijenata I zbrinjavanje urgentnih stanja dragocjen resurs i obaveza svih nas. Zato se ambasadoru Gambelu zahvaljujem još jednom na prepoznavanju važnosti rada transfuziološke službe - rekla je Rašović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.