NavMenu

Za Dom zdravlja u Nikšiću savremeni dijagnostički aparati vrijedni skoro 20.000 EUR

Izvor: PR Centar Nedjelja, 21.06.2020. 12:51
Komentari
Podeli
(Foto: PR Centar)
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) donirala je nikšićkom domu zdravlja 19,5 hiljada eura za nabavku četiri najsavremenija dijagnostička aparata, čime će se, u toj ustanovi, unaprijediti kvalitet zdravstvenih usluga i upotpuniti i osavremeniti medicinska oprema.

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, danas je, obilazeći Dom zdravlja Nikšić, istakao da je EPCG, kao osvjedočena društveno odgovorna kompanija, odlučila da jubilej obilježi značajnim donacijama u zdravstveni sistem, a jedna od njih, 19,5 hiljada eura vrijedna, namijenjena je Domu zdravlja Nikšić.

- Menadžment je taj novac iskoristio za kupovinu četiri najsavremenija dijagnostička aparata. Istakao bih neurostimulator, za djecu sa smetnjama u razvoju, koji u Centru za djecu sa posebnim potrebama koristi hiljadu i po djece. Ovaj aparat, koji prati širok spektar poremećaja značajno će doprinijeti kvalitetu usluga, koje se pružaju našim mališanima. Tu je i tonometar-arapat za mjerenje očnog pritiska koji će značajno unaprijediti kvalitet pregleda u oftalmološkoj ambulanti i našim građanima omogućiti komforan, pouzdan i brz pregled - poručio je Hrapović.

Tu su, kako je rekao, aparati u Centru za mikrobiološku dijagnostiku i Jedinici za fizikalnu terapiju koji će ubrzati proces dijagnostike i biće smanjena potreba upućivanja osiguranika u druge zdravstvene ustanove.

Hrapović je poručio svima da, usljed pogoršanja epidemiološke situacije izazvane novim slučajevima obolijevanja od korona virusa, nose maske, drže fizičku distancu i poštuju mjere koje donosi Ministarstvo zdravlja na predlog Instituta za javno zdravlje, a sve u cilju očuvanja javnog zdravlja.

- Koristite i elektronske servise koji postoje u zdravstvenom sistemu, a koji su se tokom prvog talasa virusa pokazali kao dobar i koristan alat u zaštiti zdravlja jer su smanjili broj kontakata koji mogu biti rizični po zdravlje - poručio je Hrapović.

Direktorica Doma zdravlja Nikšić, Ljiljana Adžić, zahvalila je predstavnicima EPCG što su prepoznali značaj primarne zdravstvene zaštite i donacijom učinili da se upotpuni i osavremeni medicinska oprema.

- Naš Dom zdravlja je drugi po veličini u državi i pružamo primarnu zdravstvenu zaštitu stanovnicima tri opštine - Nikšić, Šavnik i Plužine. U našoj ustanovi radi 65 ljekara, od kojih su 33 specijalisti, 16 ljekara je na specijalizaciji, najviše iz porodične medicine i pedijatrije - navela je Adžić.

U Domu zdravlja, kako je dodala, radi 30 timova izabranih doktora za odrasle, pet timova izabranih doktora za djecu i tri tima izabranih doktora za žene.

- Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, Fondu za zdravstveno osiguranje i donatorima, u prethodnom periodu, medicinska oprema je značajno obnovljena, a ovom domacijom upotpunjena i dodatno osavremenjena. Sve ovo, a prije svega, stručan i posvećen kadar daje nam za prvo da kažemo da smo spremni da našim sugrađanima pružimo kvalitetnu zdravstvenu uslugu - kazala je Adžić.

Zahvalila se zaposlenima u Domu zdravlja Nikšić koji su, kako je rekla, od početka epidemije koronavirusa dali sve od sebe u pružanju potrebnih usluga.

- A sudeći po novonastaloj epidemiološkoj situaciji, predstoji nam još jedan takav period - rekla je Adžić.
Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore, Đoko Krivokapić, kazao je da je oduševljen naporima zdravstvenih radnika, kao i funkcionisanjem Doma zdravlja Nikšić.

- Raduje me što je donacijom Elektroprivrede i nabavkom uređaja napravljen kvalitetan pomak. EPCG, kao društveno odgovorna kompanija, u širokim aspektima rada i dejstvovanja doprinosi društvenoj zajednici. U godini jubileja, 110 godina postojanja, opredijelili smo značajan iznos donacija u zdravstveni sistem Crne Gore - rekao je Krivokapić.

On je podsjetio na donaciju Kliničkom centru Crne Gore, prije nekoliko dana, vrijednu 240.000 EUR i najavio donacije za bolnice u Nikšiću, Pljevljima.

- I ubuduće, bićemo podrška, ne samo lokalnoj, nego i široj društvenoj zajednici. Želja je da se uređaji što nabavljamo što manje koriste, ali da budu tu za svaki slučaj - istakao je Krivokapić.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.