NavMenu

Kompanija Sandoz donirala hidroksihlorokin za liječenje hospitalizovanih pacijenata oboljelih od koronavirusa

Izvor: PR Centar Subota, 02.05.2020. 12:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Fernando Zhiminaicela)Ilustracija
Kompanija Sandoz donirala je značajne količine hidroksihlorokina za liječenje hospitalizovanih Covid-19 pacijenata u Crnoj Gori i na taj način, kako je saopšteno, odgovorila na potrebe ljekara da omoguće pacijentima pristup potencijalnoj terapiji, uz istovremeno napredovanje kliničkih ispitivanja u svijetu u borbi protiv virusa korona.

Iz te kompanije su kazali da su sve količine lijeka donirane Kliničkom centru, a na molbu Ministarstva zdravlja Crne Gore, i u skladu sa potrebama, distribuiraće se u ostale zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.

- Protokol liječenja koji je definisan od strane eminentnih stručnjaka u Crnoj Gori uključuje primjenu hidroksihlorokina kod hospitalizovanih pacijenata zaraženih virusom Covid-19, sa umjerenom do teškom kliničkom slikom. Prema ovom protokolu, donirana količina lijeka dostupna je velikom broju pacijenata kod kojih je primjena hidroksihlorokina neophodna - navodi se u saopštenju, prenosi Pr Centar.

U toku je, kako je saopšteno, nekoliko kliničkih ispitivanja u kojima se istražuje dejstvo hidroksihlorokina u liječenju Covid-19.

- Hidroksihlorokin je lijek koji se koristi za liječenje malarije i autoimunih bolesti kao što su sistemski lupus eritematozus i hronični poliartritis. Hidroksihlorokin još uvijek nije odobren u svijetu za liječenje infekcijom Covid-19 - pojasnili su iz kompanije.

Direktorka Sandoz Predstavništva za Crnu Goru i Srbiju, Nataša Petrović, kazala je da je u ovom momentu važnije nego ikad da se ispuni misija povećanja dostupnosti ljekova pacijentima u Crnoj Gori i podizanja kvaliteta zdravstvenih usluga.

- Donacijom ove značajne količine hidroksihlorokina dodatno doprinosimo proširivanju znanja i iskustva u primjeni ovog lijeka u liječenju pacijenata sa koronavirusom - rekla je Petrović.

Kompanija Novartis, sa svojom generičkom divizijom Sandoz, duboko je, kako su kazali, posvećena globalnom naporu da se pobjedi virus i pružanju podrške stabilnosti zdravstvenih sistema širom svijeta.

- Podsjećamo da su nedavno kompanije Novartis i Sandoz donirale novčana sredstva zdravstvenom sistemu Crne Gore kao pomoć u borbi protiv koronavirusa. Kompanija Sandoz se obavezala da će zadržati stabilne cijene osnovnih ljekova, posebno antivirusnih ljekova i antibiotika koji bi mogli da pomognu u liječenju pacijenata sa potvrđenom infekcijom ovim koronavirusom - poručili su iz kompanije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.