NavMenu

Roland Raith, Gebruder Weiss Srbija i Crna Gora - U ovoj godini ulažemo više od 1,2 mil EUR u kompanijsku infrastrukturu u Srbiji

Izvor: eKapija Utorak, 30.05.2023. 08:19
Komentari
Podeli
(Foto: Gebrüder Weiss)
Gebrüder Weiss, kao lider u oblasti transporta i logistike i jedna od najstarijih kompanija u tom sektoru, prevozi sve vrste robe drumom, morem i vazduhom, na sve kontinente, nudeći prilagođena rješenja za lanac snabdijevanja, uključujući skladištenje, komisioniranje i pakovanje robe.

Kompanija čiji portfolio usluga uključuje projektnu logistiku - specijalizovana rješenja za transport teške i vangabaritne robe, kao i carinjenje, konsalting i IT rešenja, na tržište Srbije ušla je prije skoro dvije decenije.

Roland Raith, generalni direktor Gebrüder Weiss Srbija i Crna Gora, ističe da je od ulaska na srpsko tržište 2004. godine kompanija uložila više od 18 mil EUR.

(Foto: Gebrüder Weiss)

Kako iz današnje perspektive, posle 19 godina prisustva na ovom tržištu, izgleda poslovanje u Srbiji?

- Gebrüder Weiss danas na četiri lokacije u zemlji (Beograd - Dobanovci, Niš, Novi Sad i Strojkovce), zapošljava 280 radnika i raspolaže sa 20.000 m2 logističkog prostora sa kapacitetima za 14.000 paleta, kao i sa 4.100 m2 poslovnog prostora. Srbija je postala polazna tačka za naše usluge prevoza robe u susjedne zemlje. U međuvremenu smo proširili i svoje usluge kućne dostave za snabdijevanje krajnjim kupcima u okviru e-trgovine, a uvođenjem "myGW portala" u Srbiji omogućili smo svojim klijentima da digitalno obrade i transparentno prate sve procese otpreme i dokumentacije za svoje pošiljke. Gebrüder Weiss Srbija je prošle godine obradio više od 240.000 pošiljki i prevezao oko 347.400 tona robe.

Kakvi su vam dalji planovi na srpskom tržištu?

- Namjeravamo da dodatno ojačamo svoju poziciju u Srbiji. Plan je da tokom 2023. godine uložimo više od 1,2 mil EUR kako bi dodatno unaprijedili svoju infrastrukturu na ovom tržištu.

Fokus će i dalje biti na obezbjeđivanju ekonomske, ekološke i društvene održivosti, i u Srbiji i globalno, a sastavni dio politike kompanije je posvećenost kvalitetu uz traženje ekološki prihvatljivijih transportnih rješenja i doprinos razvoju društvenog okruženja u kojem poslujemo.

(Foto: Gebrüder Weiss)

Šta Gebrüder Weiss konkretno radi i planira na polju zaštite životne sredine?

- Sve više nam je u fokusu kako da logističke usluge učinimo energetski što efikasnijim, različitim mjerama. Gebrüder Weiš u Srbiji posjeduje pet niskoemisionih CNG kamiona na gas. Takođe, uspostavili smo održiviji transportni lanac željeznicom do Centralne Evrope za velike klijente i svim ovim potezima postigli smo smanjenje emisije CO2 od 580 tona u prošloj godini. U planu je i da ove godine uvedemo sistem za energetski monitoring i opremimo svoj logistički terminal u Beogradu-Dobanovcima fotonaponskim sistemima. Cilj je da Gebrüder Weiss bude klimatski neutralan do 2030. i zato smo još 2021. godine pokrenuli "Zero Emmisions" uslugu, koja omogućava korisnicima da izračunaju emisiju CO2 transportovanog tereta i promoviše sertifikovane projekte zaštite klime.


Kako su još uvijek aktuelne krize i posljednični problemi u lancima snabdijevanja uticali na poslovanje kompanije?

- Kada se tokovi robe mijenjaju, Gebrüder Weiss brzo reaguje na promjene tokova robe svojom agilnošću i fleksibilnošću porodičnog preduzeća, i odgovarajućim transportnim vezama i IT rješenjima. Pandemija koronavirusa je bila poseban izazov, na najbolji mogući način zaštitili smo zdravlje naših zaposlenih, ali uspjeli smo da održimo lanac snabdijevanja tako što smo konstantno i direktno komunicirali sa svojim klijentima, svakodnevno se prilagođavajući trenutnoj situaciji.
(Foto: Gebrüder Weiss)

Otkrijte nam i neke od globalnih planova?

- Gebrüder Weiss redovno procjenjuje tržišne prilike i ulaže u nove tehnologije i usluge kako bi poboljšao svoj portfolio. Skorašnji primjer je porast protoka robe Srednjim koridorom Novog puta svile u centralnoj Aziji, između Kine i Evrope. Kako bismo se prilagodili ovom trendu, mi trenutno proširujemo svoje transportne i logističke usluge u zemljama duž Srednjeg koridora, južno od Rusije.


Kompletan sadržaj tematskog biltena "Brzo. Pouzdano. Logi(sti)čno" pogledajte OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.