NavMenu

Rio Tinto obustavlja litijumski projekat u Australiji nakon pobune lokalne zajednice

Izvor: Balkan Green Energy News Utorak, 27.06.2023. 13:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Cavan-Images)Ilustracija
Rudarski gigant Rio Tinto odustao je od planova za istraživanje nalazišta litijuma i nikla u Zapadnoj Australiji na području koje zahvata šume, nakon što je reagovala lokalna zajednica, piše Jelisaveta Perišić za Balkan Green Energy News. Rio Tinto je podnio 10 zahtjeva za istraživanje ležišta litijuma i nikla u blizini grada Dvelingap, južno od Perta, u najvećoj australijskoj državi. Lokalna zajednica je brzo reagovala, te je upravni sud dobio čak 1.500 prigovora.

Domaći mediji su prenijeli vijest nekoliko dana nakon što je Alcoa, takođe jedna od najvećih rudarskih kompanija na svijetu, objavila da na području oko istog gradića i u obližnjoj drevnoj šumi ipak neće tražiti boksit, rudu aluminijuma. Time je potencijalni zahvat smanjila za 8.344 hektara.

Međutim, Tim Kliford iz udruženja za zaštitu životne sredine Wilderness Society Western Australia rekao je da je najava bila grinvošing. On tvrdi da kompanija tamo nikada ne bi ni rudarila. Alcoa u ovom delu Zapadne Australije ima prava na 700.000 hektara.


Vlada treba da zabrani rudarenje

Građani su najviše bili zabrinuti za velik broj vrsta eukaliptusa i drugog drveća i biljaka.

- Rio Tinto je u procesu povlačenja svojih zahtjeva za dozvole za istraživanje na jugozapadu Zapadne Australije. Ova odluka je donesena iz više razloga, između ostalog i kao odgovor na zabrinutost lokalnih zajednica - naveo je Rio Tinto za ABC.

Džes Bekerling iz društva za zaštitu šuma Zapadne Australije WA Forest Alliance naglasila je da povlačenje rudarskih kompanija treba da bude ispraćeno oštrom odlukom vlasti u Pertu da zakonski zaštite preostale autohtone šume i druge važne ekosisteme.

- Dobro je da su kompanije reagovale na zabrinutost zajednice i odlučile da se povuku. Siguran sam da postoje i druga područja u kojima bi moglo da bude nekih od ovih minerala, ali ovaj predio je prilično poseban, jer je jedinstven. Važno je da zaštitimo ova mjesta - istakao je predsednik okruga Varuna Majk Volmsli.

Premijer Zapadne Australiije Rodžer Kuk rekao je da vlada razmatra da zaštiti oblast oko Dvelingapa od bilo kakvog rudarenja u budućnosti.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.