NavMenu

Kina uvodi u saobraćaj novi domaći avion

Izvor: Al-Jazeera Balkans Petak, 26.05.2023. 12:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
China Eastern Airlines, prvi kupac domaćeg, kineskog uskotrupnog mlaznjaka C919, u nedelju će krenuti s prvim komercijalnim letom tog aviona, pokazala je aplikacija tog avioprevoznika.

Avion C919 poletjeće pod brojem leta MU9191 u 10:45 sati po pekinškom vremenu sa međunarodnog aerodroma Shanghai Hongqiao i sletjeti na Beijing Capital u 13:10 sati, javlja Rojters.

Komercijalni rad aviona C919 označava prekretnicu u nadama Kine da će ta letjelica razbiti dugogodišnji duopol Airbusa i Boeinga u svjetskoj avio-industriji.

Avion je proizvela kompanija Commercial Aviation Corp of China kao konkurenta "porodicama" aviona Airbus A320neo i Boeing 737 MAX, a već je obavio mnoge letove bez putnika.


Glavna baza u Šangaju

China Eastern Airlines prethodno je objavio da će C919 leteti komercijalno sa Šangajem kao glavnom bazom.

Taj avioprevoznik je potpisao ugovor za izradu pet aviona C919 u martu 2021. godine, te je svoj prvi primjerak, označen brojem B-919A, primio u decembru i počeo 100 sati testnih letova za provjeru praznih aviona.

Kineska državna novinska agencija Sinhua najavila je prošle godine da će C919 obaviti svoj prvi komercijalni let u proljeće.

Avion sa 164 sedišta dolazi s rasporedom kabine u dvije klase, koja se sastoji od poslovnih i ekonomskih sjedišta. Iako se sastavlja u Kini, uveliko se oslanja na zapadne komponente, uključujući motore i drugo, prenosi Hina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.