NavMenu

U 2023. se nastavljaju investicije u fosilna goriva

Izvor: Energija Balkana Petak, 26.05.2023. 11:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / RetinaCreative)Ilustracija
Prema novom izvještaju međunarodne agencije za energetiku, predviđeno je da će globalna ulaganja u sektor energetike dostići oko 2,8 biliona USD u 2023. godini, od čega će preko 1,7 biliona USD otići na tehnologije čiste energije kao što su EV, obnovljivi izvori energije… Dok će zagovornici tranzicije ka održivoj budućnosti pozdraviti količinu novca koja se ulaže u OIE, vjerovatno će biti obeshrabreni projekcijom IEA da ugalj, gas i nafta i dalje privlače nove investicije.

- Trenutno investiranje u fosilna goriva je više nego dvostruko veće u odnosu na nivoe koji su potrebni da bi se ispoštovao dogovor o smanjenju emisija do 2050. godine - navodi se u izveštaju IEA o svetskim investicijama u energetiku za 2023.

Uticaj fosilnih goriva na životnu sredinu je značajan. Iz UN kažu da su od 19. vijeka ljudske aktivnosti bile glavni pokretač klimatskih promjena, prvenstveno zbog sagorijevanja fosilnih goriva poput uglja, nafte i gasa, piše CNBC.

Senka Pariskog sporazuma iz 2015. nadvija se nad ovim izveštajem IEA. Cilj ovog značajnog sporazuma je da ograniči globalno zagrevanje na znatno ispod 2C, po mogućnosti na 1,5C, u poređenju sa predindustrijskim nivoima.

Poštovanje dogovora koji su postignuti Pariskim sporazumom se smatra ključnim kada je u pitanju ograničavanje globalnog zagrijavanja na 1,5C.

Glavna debata

Tokom proteklih nekoliko godina, uticajne političke ličnosti, kao što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, iznijele su svoja mišljenja o fosilnim gorivima.

U junu prošle godine, Gutereš je osudio nove projekte za istraživanje fosilnih goriva. On je to opisao kao "zabludu" i pozvao na napuštanje finansiranja fosilnih goriva.

Uprkos ovim zabrinutostima i preporukama, industrija nafte i gasa nastavlja da razvija nove žprojekte širom svijeta.

U oktobru 2022, Bernard Luni generalni direktor British petroleum, rekao je da je strategija njegove firme bila usredsređena na ulaganje u ugljovodonike, dok je istovremeno ulagala novac u planiranu energetsku tranziciju.

Dolazi promjena!?

Fatih Birol, izvršni direktor IEA je naveo da, iako će biti zabrinutosti oko finasijskih sredstava koja se ulažu u nove projekte za eskploataciju fosilnih goriva, ipak treba istaći pozitivne značajne promjene koje su trenutne a koje će u budućnosti biti sve učestalije.

- Čista energija se kreće brzo – brže nego što mnogi ljudi shvataju. Ovo je jasno u svim investicionim trendovima, gde čiste tehnologije nadvladavaju fosilna goriva - rekao je on u saopštenju objavljenom uz izvještaj IEA.

- Na svaki dolar uložen u fosilna goriva, oko 1,7 USD sada ide u čistu energiju. Jedan sjajan primjer je ulaganje u solarnu energiju, koja će po prvi put nadmašiti iznos ulaganja u proizvodnju nafte - dodao je Birol, objašnjavajući da je ovaj odnos bio jedan prema jedan prije samo pet godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.