NavMenu

EPCG sa kćerkama firmama za tri godine povećala broj zaposlenih 30%

Izvor: Mina Ponedjeljak, 15.05.2023. 13:46
Komentari
Podeli
(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
Elektroprivreda (EPCG) i njene kćerke kompanije su za tri godine, odnosno od početka 2020. do prvog dijela ove godine, ukupno uvećale broj zaposlenih preko 30%, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Prema podacima koje je ASP, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, dobio od poreskih vlasti, broj zaposlenih je povećan za najmanje 1,28 hiljada.

- Početkom 2020. godine u EPCG i njenim tadašnjim kćerkama kompanijama, Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) i Rudniku uglja, bilo je ukupno 2,89 hiljada zaposlenih. Od toga u EPCG 924 zaposlena, CEDIS-u 1,32 hiljade i Rudniku uglja 657 radnika - precizirali su iz ASP-a.

Već početkom 2021. godine, kako su naveli, ukupna brojka je iznosila 3,09 hiljada radnika, od čega u EPCG 936, CEDIS-u 1,38 hiljada, Rudniku uglja 771 i novoosnovanoj firmi Solar gradnja 11 zaposlenih.

- Početkom prošle godine nastavlja se rast zaposlenih, pa EPCG ima 992 zaposlena, CEDIS 1,38 hiljada, Rudnik uglja 787, a Solar Gradnja 166 radnika, što je sve ukupno 3,32 hiljade zaposlenih - dodali su iz ASP-a.

Početkom ove godine, EPCG je imala 1,12 hiljada zaposlenih, CEDIS 1,37 hiljada, Rudnik uglja 1,13 hiljada, Solar Gradnja 323, a nedavno je objavljeno i da još jedna novoosnovana firma, EPCG Željezara, dala 228 ugovora na neodređeno vrijeme radnicima, pa je ukupna brojka 4,18 hiljada.

- Drugim riječima, EPCG je kao matična kompanija za tri godine uvećala broj zaposlenih za 198 radnika, CEDIS za 53, a Rudnik uglja za 477. Dvije novoformirane kompanije imaju najmanje 551 zaposlenog - rekli su iz ASP-a.

Iz ASP-a su, kada je u pitanju vodeća prenosna energetska kompanija - Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), kazali da tu poreske evidenije pokazuju da nije došlo do značajnijeg uvećanja broja zaposlenih u trogodišnjem periodu.

Naime, početkom 2020. je bilo 306 zaposlenih, a početkom ove godine ih je 311, pa je broj zaposlenih veći za pet radnika, što je rast od 1,6%.

- Država Crna Gora je gotovo potpuni vlasnik EPCG, a kompanijom upravlja partijski kadar. U 2020. godini kompanijom su upravljale partije tadašnje vlade, koju je dominantno činila Demokratska partija socijalista (DPS). Od 2021. godine sa EPCG upravljaju partije novih vlasti, a vodeće upravljačke funkcije u njoj imaju Demokratski front i Demokrate - poručili su iz ASP-a.

Država u CGES-u ima 55,3% vlasništva, dok italijanska Terna ima 22 odsto kapitala, a Elektromreža Srbije 15%, što su tri najveća vlasnika.

- U činjenici da u ovoj energetskoj kompaniji ima značajnog udjela stranog kapitala, možda se mogu tražiti razlozi izostanka značajnijeg rasta broja zaposlenih - zaključili su iz ASP-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.