NavMenu

EPCG nema para za ekološku rekonstrukciju termoelektrane

Izvor: Pobjeda Petak, 28.04.2023. 12:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)Ilustracija

Dobit Elektroprivrede (EPCG) u prvom kvartalu ove godine iznosi 113,96 miliona eura, napisao je na svom Fjejsbuk profilu direktor te kompanije Nikola Rovčanin. – Dobit je od januara do kraja marta ove godine bila 80 miliona eura veća nego u istom periodu prošle godine – napisao je Rovčanin i najavio da to potvrđuje usvojeni finansijski izvještaj koji će objaviti u skladu sa zakonom.

Loša je vijest, kako Pobjeda saznaje, da EPCG nema para da u ovoj godini počne ekološku rekonstrukciju termoelektrane, što će dodatno usložiti odnose Crne Gore i Energetske zajednice EU.

Rovčaninov podatak o porastu vrijednosti izvoza u prvom kvartalu u odnosu na isti period lani, međutim, ne podudara se sa zvaničnom statistikom. Prema podacima Monstata, izvoz struje u prvom kvartalu ove godine bio je za 60 miliona eura veći u odnosu na isti period lani. Preciznije, ove godine bio je vrijedan 126,2 miliona eura, a lani 66,2 miliona, što je uvećanje od 90,6 odsto.

Na referentnoj berzi električne energije mađarskom HUPX-a u prva tri mjeseca ove godine prosječna cijena električne energije je bila 136,09 eura po megavat satu (MWh) i za 40 odsto je niža nego lani u istom periodu, kad je prosječna cijena bila 226,25 eura po MWh. U prva tri mjeseca uvezli smo električnu energiju vrijednu 7,55 miliona eura što je 58 odsto manje nego lani.

Dakle, i prošlu godinu su iz EPCG počeli sa najavama o dobiti od 100 miliona eura, jer su sa liste potrošača skinuti KAP i Željezara. A završena je sa nominalnim profitom od 4,2 miliona eura, jer su u zaradu knjižene neplaćene fakture CEDIS-a od 9,5 miliona eura, koje CEDIS ne vodi u svom knjigovodstvu, jer ih – ne priznaje.

Ove godine, međutim, po svemu sudeći, uprava EPCG nije ponovila lanjsku grešku, na koju je ukazao ekspert za energetiku Branko Kotri, a to je da ove godine nijesu ispraznili akumulacije u prvom kvartalu da bi ulovili visoke cijene na berzi. Tim prije što će termoelektrana zbog redovnog remonta biti van pogona do početka juna. Rovčanin je prije petnaestak dana TVCG saopštio da će se u periodu remonta uvoziti struja, ali i dodao da EPCG ima
dovoljno da to kompenzuje. – Piva je duplo popunjena, akumulacije Perućice 40 do 50 odsto, ulazimo u drugi kvartal sa dobrim pozicijama. Naš menadžment je na bazi viškova u prvom kvartalu obavio trgovinu za jul i avgust po cijenama koje su bile povoljne, pa smo u tom dijelu pokriveni - najavio je Rovčanin.

Ukratko, finansijsko stanje EPCG zavisiće, kao što je bilo prije dolaska A2A, samo od kiše, koja je na njihovu i našu sreću do sada bila obilna. Ali, tek je završen prvi kvartal, a poslovni rezultat se broji na kraju godine.



Ivan Kilibarda podnio ostavku zbog sukoba sa Milutinom Đukanovićem

Predsjednik borda Solar gradnje Ivan Kilibarda dao je ostavku, saznaje Pobjeda, zbog sukoba sa predsjednikom Odbora direktora Elektroprivrede Milutinom Đukanovićem. Na njegovo mjesto kao vršilac dužnosti postavljen je Ljubiša Đurković.

To je jedna od posljedica problema koje ima ova ad hoc formirana kompanija u koju je u startu upošljeno 500 ljudi, a zadatak joj je bio da instalira solarne panele po krovovima kuća i poslovnih prostora građanima koji to finansiraju povoljnijim kreditima. Saldo te kompanije lani je bio minus 2,2 miliona eura, plate u ovoj godini kasne i počeli su protesti zapošljenih. Osim toga, kompanija je od planiranih 30 megavata instalirala 17. Na mrežu je, međutim, pušteno svega šest megavata, jer ovaj program nije pokriven distributivnim kapacitetima.


Dotacije Željezari

Poslovanje EPCG opterećuje i kupovina Željezare. Državna firma je uložila svojih 20 miliona eura u kupovinu imovine privatne firme Tosčelik željezare i formirala svoju kćerku firmu sa svega deset hiljada eura osnivačkog kapitala. Kako kćerka firma ima maglovit proizvodni i program i kalendar, te pare neće biti dovoljne ni za isplatu aprilske plate za 250 radnika. Ti su ljudi na posao primljeni početkom aprila i za mjesec su počistili dvorište Željezare, a majka firma im je već pozajmila nekoliko miliona eura.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.