NavMenu

Bez Bolnice Meljine i Instituta Igalo Herceg Novi ostaje bez sekunadrne zdravstvene zaštite, a CG bez okosnice zdravstvenog turizma

Izvor: eKapija Petak, 03.02.2023. 10:14
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/ryurikovna)
Bez Bolnice u Meljinama i Instituta Dr Simo Milošević Herceg Novi ostaje bez sekundarne zdravstvene zaštite i uslova za dalji razvoj, a Crna Gora bez centra i okosnice zdravstvenog turizma, koji je prepoznat kao državni interes, poručili su turistički privrednici Herceg Novog u otvorenom pismu koje su uputili Vladi crne Gore.

Kako su naveli, bolnica predstavlja uslov za rad jedine banje u Crnoj Gori, kao i za razvoj kompletne turističke privrede u gradu.

- Polazeći od činjenice da turizam predstavlja stratešku privrednu granu Crne Gore, kao i toga da je jedan od osnovnih preduslova za njegov razvoj adekvatno ostvarivanje zdravstvene zaštite za sve koji borave na teritoriji jedne opštine, turistički privrednici Herceg Novog snažno podržavaju borbu za spas Bolnice u Meljinama i Instituta Dr Simo Milošević u Igalu i apeluju na Vladu Crne Gore da sačuva ove ustanove u kapacitetu koji je adekvatan za građane i građanke Herceg Novog i sve goste grada - poručili su.

Vladinim Programom razvoja zdravstvenog turizma Crne Gore od 2021. do 2023. godine, Institut i Bolnica prepoznati su među nosiocima potencijala koji Crna Gora ima u medicinskom turizmu.

- Nažalost, danas svjedočimo borbi za spas tih ustanova koja je na novskim ulicama okupila zaposlene i brojne građane - zaposleni u Bolnici zbog nezadovoljstva načinom na koji se obavlja prelazak ove ustanove u sistem javnog zdravstva, a radnici Instituta kako bi pozvali državu da počne domaćinski da se odnosi prema svojoj imovini i ne dozvoli privatizaciju - navodi se u otvorenom pismu.

Ističu da je Herceg Novom je neophodna bolnica koja može tokom cijele godine da obezbijedi sekundarnu zdravstvenu zaštitu za oko 30.000 građana, kao i za više desetina hiljada turista, te da bude oslonac Institutu Igalo u slučaju potrebe za hitnim liječenjem njihovih pacijenata.

- Ako posjetiocima Herceg Novog ne možemo obezbijediti sekundarnu zdravstvenu zaštitu, ne možemo računati na rast posjete i dalje jačanje hotelskih kapaciteta. Da ne pominjemo uticaj koji bi gašenje Bolnice imalo na kvalitet života svih nas u Herceg Novom, zbog činjenice da putovanje do bolnice, koje bitrajalo najmanje 40 minuta do sat vremena duže nego sad, može činiti razliku između života i smrti - navodi se u otivrenom pismu.

Takođe, dodaju, u slučaju da Herceg Novi ostane bez adekvatne bolnice, došlo bi do situacije da tokom perioda kada je u gradu najveći broj posjetilaca, a samim tim i najveća potreba za sekundarnom zdravstvenom zaštitom, put do najbliže bolnice može da traje satima.


- Postavlja se pitanje koliko će u takvim okolnostima naš grad biti sigurna i bezbjedna destinacija za boravak, a samim tim i za poslovanje turističke privrede i dalja ulaganja u razvoj najznačajnije privredne grane - ističu.

Obezbjeđivanje adekvatnog liječenja i zdravstvene zaštite za svakog pojedinca u Herceg Novom pitanje je u čijem rješavanju ne smije biti mjesta za lične interese, politička nadgornjavanja i odugovlačenje, već samo za hitno rješavanje problema i dogovor koji će biti u najboljem interesu države, grada i zaposlenih u ovim ustanovama, a samim tim i turističke privrede i budućeg razvoja.

- Imajući u vidu sve navedeno, mi, dolje potpisani predstavnici turističke privrede Herceg Novog, podržavamo borbu za opstanak i unapređenje funkcionisanja Bolnice u Meljinama i Instituta Igalo. Apelujemo na Vladu Crne Gore da hitno reaguje i nađe način da stane na kraj alarmantnoj situaciji u kojoj se nalaze Bolnica i Institut, jer je pitanje opstanka ovih ustanova ujedno i pitanje opstanka zdravstvenog turizma i turističke privrede - zaključuje se u otvorenom pismu upućenom Vladi Crne Gore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.