NavMenu

Kako E-visitor pomaže turizmu i poreskim vlastima - CG razmatra uvođenje platforme za elektronsko prijavljivanje turista

Izvor: Mina Petak, 03.02.2023. 09:18
Komentari
Podeli
(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Hrvatski sistem elektronskog prijavljivanja turista, e-visitor, koji Crna Gora planira da uvede, pomaže turizmu i poreskim vlastima i nužan je za svaku turističku zemlju, ocijenili su iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) čiji je to autorski proizvod.

Direktor Turističke zajednice Istre, koja je dio HTZ, Denis Ivošević, kazao je za Vijesti da sistem e-visitor daje preciznije podatke o broju turista, noćenjima, iskorišćenosti kapaciteta, strukturi gostiju.

- Da bi se ostvarila bolja naplata državnih prihoda i veći zvanični broj gostiju, potrebno je donijeti nove sisteme podrške koji će biti prije svega umreženi sa sistemom e-visitora, a nakon toga implementirati sistem inspekcijskog i poreskog nadzora - kazao je za Ivošević.

Iz crnogorskog Ministarstva finansija je nadavno najavljeno da planiraju uvođenje sistema e-visitor, po ugledu na Hrvatsku, kako bi se dobili precizniji podaci, smanjila siva zona u turizmu i poboljšala naplata boravišne takse, poreza na dodatu vrijednost (PDV) i poreza na dobit i dohodak.

Platforma e-visitor je autorski proizvod HTZ, koji je uveden prije sedam godina i od tada je više puta unapređivan i povezan sa institucijama na lokalnom, županijskom i državnom nivou.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Ilija Vukčević, kazao je na konferenciji prije dvije sedmice da pripremaju uvođenje sistema e-visitor, po ugledu na Hrvatsku, kojim se povezuju hoteli i drugi izdavaoci smještaja sa sistemom poreskih vlasti i policije.

Tako da će poreske vlasti imati uvid gdje taj gost boravi, da li je izdavalac smještaja za njega uplatio boravišnu taksu i PDV na smještaj, koliko je imao gostiju i da li je i koliko na kraju platio poreza na dobit.

Iz HTZ su Vijestima kazali da se od uvođenja tog sistema sve prijave i odjave gostiju odvijaju preko njega i da goste u komercijalnom smještaju prijavljuju pružaoci usluga smještaja, dok se prilikom nekomercijalnih posjeta stranaca oni sami prijavljuju.

- Sistem e-visitor je naš jedinstven proizvod, a 2018. godine sa njim smo osvojili treće mjesto i nagradu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) za inovativnost u istraživanju i tehnologiji - naveli su iz HTZ.

Kako su objasnili, e-visitor je ispunio sva očekivanja kao centralno mjesto prijave i odjave turista, odnosno za obračun i kontrolu naplate boravišne takse.

Platforma je za korisnike besplatna, maksimalno pojednostavljena i dostupna s bilo koje lokacije koja ima pristup internetu. Svi podaci o turistima vidljivi su u realnom vremenu, odnosno odmah po prijavi, čime institucije dobijaju vrlo detaljan uvid u različite strukture turističkog prometa.

Ivošević je kazao da je Hrvatska među prvima, ako ne i jedina destinacija, koja je uvela jedan takav moderan i napredan sistem.

- On je u potpunosti usklađen, a rekao bih da je model za sve destinacije u svijetu, kojima je turizam izuzetno važna grana. Osim toga u potpunosti je usklađen sa novim direktivama EU o potrebi digitalizacije svih operativnih sistema. Nakon nulte godine uvođenja i testiranja sistema na svim nivoima, sistem je do kraja posložen, usavršen i fino podešen, tako da nam služi kao ključan alat za praćenje turističkih kretanja - saopštio je Ivošević.


Sistem analitički prikazuje stanje turizma od broja gostiju, ostvarenih noćenja, iskorištenosti i popunjenosti kapaciteta, nacionalnoj, uzrasnoj, polnoj strukturi, strukturi prema jedinici smještaja, kao i da li je agencijski ili individualni gost.

- Omogućava i niz analitičkih prikaza. Sve to možemo pratiti na dnevnom, sedmičnom, mjesečnom, godišnjem nivou - kazao je Ivošević.

On smatra da su podaci koje pruža e-visitor neophodni radi donošenja kvalitetnih, konkurentnih i pravovremenih odluka turističke zajednice i javnih institucija.

- Vrlo detaljno se mogu pratiti ključni trendovi sa tržišta, popunjenost smještajnih kapaciteta i to posebno za svaku vrstu i kategoriju. Poređenja se mogu raditi u odnosu na prethodnu godinu, ali isto tako vertikalno na državnom nivou i horizontalno prema ostalim turističkim zajednicama županija - naveo je Ivošević.

Na pitanje koliko bi vremena trebalo za implementaciju tog sistema u Crnoj Gori, odnosno da li bi mogao biti u funkciji do ljeta, ukoliko bi se odmah, prema najavama iz Vlade, krenulo sa tim projektom, Ivošević je odgovorio da je uvođenje tog sistema u Hrvatskoj trajalo godinu.

On je naveo da je u početku to složen posao, ali da u današnjem digitalnom svijetu nema alternative.

- Koliko će vremena trebati za implementaciju jednog takvog sistema zavisi prije svega o postojećem stanju i nivou komunikacije i usklađenosti turističkih subjekata, od saradnje privatnog i javnog sektora, javnog i javnog međusobno, te privatnog i privatnog međusobno - zaključio je Ivošević.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.