NavMenu

Utvrđena pravila za sprovođenje finansijske podrške u okviru IPARD III programa - Crnogorskim poljoprivrednicima na raspoloaganju 63 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 09.12.2022. 05:49
Komentari
Podeli
(Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
Vlada je poslednjoj sjednici utvrdila Osnovu za vođenje pregovora i zaključivanje Sektorskog sporazuma između Vlade Crne Gore i Evropske komisije kojim se utvrđuju pravila za upravljanje i sprovođenje finansijske podrške Unije Crnoj Gori u okviru Instrumenta pretpristupne podrške za oblast politike Poljoprivreda i ruralni razvoj (IPARD III) i prihvatila Sektorski sporazum.

Iz Vlade podsjećaju da je u julu ove godine Evropska komisja usvojila IPARD III program za Crnu Goru, kojim je crnogorskim poljoprivrednicima predviđeno je 62% više sredstava u odnosu na prethodni, odnosno 63 mil EUR.

Kako su naveli, sektorski sporazum preciznije definiše posebne odredbe za upravljanje i sprovođenje finansijske podrške Unije u Crnoj Gori, za oblast politika poljoprivrede i ruralnog razvoja. Njegovo usaglašavanje i potpisivanje je ključan preduslov za dalje korišćenje sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije koja su namijenjena poljoprivrednim proizvođačima u Crnoj Gori.

- Sprovođenjem programa ruralnog razvoja unaprijediće se poljoprivredna proizvodnja u Crnoj Gori, povećati konkurentnost i kvalitet poljoprivrednih proizvoda, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu - naveli su iz Vlade.

Pored toga, prioritet je postepeno usklađivanje sa pravilima Unije, standardima, politikama i praksama u pogledu pridruživanja EU koji će se postići kroz ekonomski, socijalni i teritorijalni razvoj, u pogledu pametnog, održivog i inkluzivnog rasta, kroz razvoj fizičkog kapitala i kapaciteta poljoprivrednih proizvođača, kao i kroz diverzifikaciju i razvoj ekonomskih aktivnosti i poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima .

- Dakle, opšti cilj Sektorskog sporazuma jeste da pripremi crnogorske poljoprivrednike i prerađivače za ulazak u EU kroz povlačenje finansijskih sredstava iz pretpristupnih fondova - dodaju.

Programom IPARD III mogu biti podržane sljedeće mjere: investicije u fizički kapital na poljoprivrednim gazdinstvima,
investicije u fizički kapital za preradu i marketing poljoprivrednih i proizvoda ribarstva, agro-ekološko-klimatske mjere i mjere organske proizvodnje, realizacija lokalnih razvojnih strategija - LEADER pristup, investicije u ruralnu javnu infrastrukturu, diversifikacija gazdinstava i razvoj poslovanja, tehnička pomoć i zasnivanje i zaštita šuma.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.