NavMenu

EPCG od 15. februara postaje stoprocentni vlasnik Željezare - Kompanija će za fabriku platiti 20 mil EUR u dvije transakcije

Izvor: eKapija Utorak, 06.12.2022. 13:12
Komentari
Podeli
(Foto: Google StreetView/Screenshot)
Elektroprivreda Crne Gore će od 15. februara postati stoprocentni vlasnik imovine nikšićke Željezare, kazao je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Milutin Đukanović.

On je potvrdio da će kupoprodajni ugovor biti potpisan potpisan 20. decembra. Kompanija će za fabriku platiti 20 mil EUR u dvije transakcije.

- Rok prve transakcije u iznosu od 15 mil EUR biće do 15. januara i tog dana EPCG će postati vlasnik te imovine. Drugi dio od pet milopna eura biće isplaćen do 15. februar. Dakle, 15. januara postajemo vlasnici sa određenom zabilježbom i znači možemo normalno da radimo i funkcionišemo 15. februara kad se isplati još pet miliona postajemo stoprocentni vlasnici - kazao je Đukanović novinarima ispred Vlade.

Đukanović je najavio da će EPCG formirati preduzeće, ćerku firmu, koja će se zvati Željezara Solar Nikšić.

Kako prenose Vijesti, ta firma će, prema riječima Đukanovića, početi da upravlja imovinom koju će dobiti na korišćenje već 15. januara.

Željezara Solar Nikšić neće se baviti sa proizvodnjom čelika, već nekim drugim djelatnostima, ističući u prvi plan solarnu industriju.

- Planiran je jedan tehnološki centar koji će biti potpora solarnoj industriji. Nikšić i sama Crna gora će postati lider u solarnoj industriji. Nadamo se da ćemo izgraditi jedan biznis plan da se u Nikšiću sastavljaju solarni paneli - najavio je Đukanović.

Dodao je da aktivno rade na popisu imovine, njene vrijednosti, te da već imaju nacrt jednog "lijepog biznis plana".

Istakao je da će svih 229 radnika koji su dobili otkaz u Željezari nastaviti da radi u novom preduzeća na drugim pozicijama, a očekuje da se vremenom broj radnika i poveća.

Prethodno je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević saopštio da će Elektroprivreda preuzeti Željezaru.

On je na svom Fejsbuk profilu napisao da je na današnjem sastanku koji je održan u Vladi, postignut načelni dogovor sa predstavnicima Toščelika.

- Postignut je načelni dogovor sa vlasnicima Toščelika. Ugovor o kupoprodaju imovine Željezare od strane EPCG treba da bude potpisan u Nikšiću 20. decembra - napisao je Kovačević.



Informaciju je potvrdio i predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na svom Tviter nalogu.

- Pao dogovor! Riješen još jedan veliki problem Nikšića i Crne Gore. Željezara vraćena u državno vlasništvo! - napisao je Abazović.

(Foto: Vlada Crne Gore)
Kako je kazao, EPCG će kupiti Željezaru od turske kompanije.


- Uvijek smo bili i bićemo uz radnike. Hvala im na istrajnosti u ovom procesu. Nastavićemo da uvećavamo državni kapital i gradimo našu Crnu Goru - poručio je.

Naveo je da je ponosan sam na sve saradnike koji su učestvovali u ovom napornom i dugom procesu "koji će se na kraji višestruko isplatiti". Zahvalio se kolegama ministrima, rukovodstvu EPCG, Opštini Nikšić...

- Hvala i turskoj kompaniji Tosçiali na fer odnosu tokom pregovora. Može Crna Gora - poručio je Abazović.

Sastanku u Vladi prisustvovali su predstavnici EPCG Miro Vračar i Milutin Đukanović, gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević, premijer Dritan Abazović i predstavnici Tosjali holdinga koje predvodi Šerif Tosjali, sin vlasnika kompanije.


Radnici nastavljaju protest

Predstavnik bivšh radnika Željezare Ivan Vujović kazao je za portal RTV NK da će nastaviti sa protestom koji su zbog problema u fabrici počeli 2. juna.

- Danas je sve dogovoreno, EPCG će sa Tosčelikom potpisati ugovor o prodaji imovine Željezare 20. decembra u 12 časova u našoj fabrici. Zadovoljni smo, ali mi naš protest nastavljamo sve do trenutka dok i zvanično ne postanemo radnici EPCG-a - rekao je Vujović.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.