NavMenu

Položen kamen temeljac za žičaru od Kotora do Lovćena - 40 gondola, 1.000 putnika na sat i vožnja od 11 minuta

Izvor: eKapija Srijeda, 13.07.2022. 05:32
Komentari
Podeli
(Foto: Mina)
Polaganjem kamena temeljca kod tunela Vrmac i zvanično je počela gradnja žičare Kotor - Lovćen. Žičaru će graditi konzorcijum Leitner - Žičara Kotor 1350, koji čine kompanije Leitiner i Novi Volovox.

Kamen temeljac položili su predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, Martin Leitner, predstavnik konzorcijuma Leitner, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković.

Kako je saopšteno iz kompanije Novi Volvox, planirana trasa žičare počinje od lokaliteta Dub, koji se nalazi na teritoriji opštine Kotor, u neposrednoj blizini ulaza u drumski tunel koji povezuje Kotor sa Tivtom. Trasa vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen. Lokacija terminala Dub nalazi se unutar Grbaljskog polja, 200 metara od puta Budva - Tivat i 500 metara od aerodroma Tivat.

Lokacija terminala Kuk nalazi se na visoravni Kuk na planini Lovćen, na 1.348 metara nadmorske visine. Visinska razlika između polazne i krajnje stanice biće 1316 metara. Žičara će biti duga oko 3,9 hiljada metara.

Projektovani kapacitet je 1.000 putnika po satu, a očekivani broj putnika tokom prve godine njenog rada biće 400.000 ljudi. Žičaru će opsluživati 40 gondola. Vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk biće nepunih 11 minuta.

Svu opremu žičare proizvešće renomirana kompanija Leitner koja je osnovana još 1888, a svoju prvu žičaru realizovala je davne 1908. godine.

(Foto: Mina)
- Prilikom polaganja kamena temeljca konzorcijum Leitner - Novi Volvox promovisao je zaštitni znak - logo žičare koji na moderan i minimalistički način simbolizuje spoj planina i mora - navodi se u saopštenju.

Logo u obliku gondole žičare u unutrašnjem polju sadrži konture kotorskih serpentina u obliku slova M kao i konture planina koje simbolizuju Lovćen i izlazak sunca iza planinskih vrhova.

- Prema legendi, kotorske serpentine u obliku slova M uspomena su na kneginju Milenu i početno slovo njenog imena, pa je i ova lokalna priča inkorporirana u novi brend - rekli su iz Novog Volvoxa.

Odabrani logo, kao i cijeli projekat, ima inspiraciju da kreira i predstavi snažan, održiv brend koji će privlačiti sve više posjetilaca u Kotor i ka Lovćenu.

- Planirano je da se za godinu žičara svečano i otvori, ukoliko se na vrijeme ispune svi preduslovi za izgradnju - zaključuje se u saopštenju.

Iz Vlade Crne Gore podsjetili su da je koncesioni ugovor za izgradnju žičare sa konzorcijumom Leitner - žičara Kotor 1350 potpisan 15. decembra 2021. godine. Predstavnik kompanije Martin Leitner kazao je da je izenađen brzinom pripremih aktivnosti za početak izgradnje žičare. On je, čestitajući predstojeći Dan državnosti, naveo da je privilegovan biti danas u Crnoj Gori i da od prvog dolaska osjeća energiju koja krasi našu zemlju i da je istorijski projekat spojiti predivne planine i more.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je da san mnoge djece Kotora i Cetinja danas počinje da postaje java.

- Nadam se da će za godinu dana gondole pune turista ići prema Lovćenu i da će i naši građani i građanke imati priliku da vide najljepši zalazak sunca na svijetu i pogled na jedan od najdivnijih zaliva. Crna Gora je ovo zaslužila i ranije, i srećan sam što je gradimo u tom pravcu - kazao je Abazović..

On je istakao da se nada se da će Leitner ispuniti svoje obećanje i da će žičara Kotor - Lovćen biti na naslovnoj stranici kataloga Leitnerovih žičara i će svi oni koji širom planete koriste ove žičare imati priliku da vide kako izgleda Crna Gora.

- Cilj nam je da našu državu učinimo vidljivijom u svijetu i vjerujem da je ovo jedan veliki prizor. Neizmjerno sam srećan što u predvečerje Dana državnosti Crnoj Gori poklanjamo početak ovoga projekta - kazao je još Abazović.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić naveo je da će ovaj projekat biti veoma značajan za Kotor, Prijestonicu Cetinje i cijelu Crnu Goru i da će žičara privlačiti ogroman broj turista, ali i biti na ponos dva grada i Crne Gore.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković naznačio je da ovaj projekat puno znači za turističku ponudu dva grada i lokalnim privrednicima.

- Nova radna mjesta i snažni koraci naprijed ka boljem životu svih građana moraju biti naše najsnažnije opredjeljenje - ukazao je Đurašković.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.