NavMenu

EPCG ispituje mogućnost izgradnje HE Kruševo - Traži se izrada studije iskorišćenja hidroenergetskog potencijala donjeg toka rijeke Pive

Izvor: eKapija Utorak, 12.07.2022. 09:21
Komentari
Podeli
Predmetni prostor sa prikazom alternativnih lokacija za HE Kruševo gornje i HE Kruševo donje (Foto: EPCG/Tenderska dokumentacija/Projektni zadatak)Predmetni prostor sa prikazom alternativnih lokacija za HE Kruševo gornje i HE Kruševo donje
Elektroprivreda Crne Gore planira da ponovo aktuelizuje pitanje izgradnje hidroelektrane Kruševo, pa je raspisala tender za izradu studije iskorišćenja hidroenergetskog potencijala rijeke Pive nizvodno od već postojeće hidroelektrane, sa izradom softverske platforme za podršku o izboru optimalne varijante.

Vrijednost nabavke je 220.000 EUR bez uračunatog PDV-a.

Ponude se dostavljaju do 1. septembra do 10 sati, kada će se izvršiti i njihovo javno otvaranje.

Kako je navedeno u projektnom zadatku, u hidroenergetskom smislu, rijeka Piva, kao jedan od najvažnijih tokova u Crnoj Gori, samo je djelimično iskorišćena. Tokom sedamdesetih godina izgrađena je jedna od najvećih lučnih brana na svijetu - Mratinje, u središnjem dijelu toka, sa pripadajućom akumulacijom od 800 miliona m3 i kotom uspora 675 mnm. Na uzvodnom dijelu vodotoka Pive je planirana izgradnja HE Komarnica.

Sada je, kako je objašnjeno, otvoreno pitanje iskorišćenja hidroenergetskog potencijala donjeg dijela toka rijeke Pive, nizvodno od HE Piva do spoja sa Tarom.

- U pitanju je rječna dionica dužine nešto manje od 10 km, od kojih je uzvodnih 6,5 km na teritoriji Crne Gore. Preostali nizvodni dio toka je granica Crne Gore i Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske. Prosječan proticaj rijeke Pive u Šćepan Polju na spoju sa Tarom je oko 80 m3/s, a ukupan visinski potencijal predmetnog dijela toka je preko 60 m. Trenutni režim proticaja je u funkciji rada HE Piva sa maksimalnim proticajima od oko 250 m3 u uslovima rada sva tri agregata - objašnjeno je u dokumentu.

________________________________________

HE Buk Bijela

Nizvodno od HE Piva ranije je bila planirana izgradnja tzv. "visoke" HE Buk Bijela sa kotom koja dospijeva do donje vode izgrađene HE Piva. Parlament Crne Gore je 14. decembra 2004. godine, usvojio Deklaraciju o zaštiti rijeke Tare što je u značajnom uticalo i na mogućnost realizacije ovog projekta.
_______________________________________

Kako je navedeno u dokumentu, hidroenergetsko korišćenje donjeg toka rijeke Pive proučavano je i prije četrdesetak godina, kada je Elektroprojekt iz Ljubljane izradio Studiju HE Kruševo. Ovo rješenje se odnosilo na pribransku HE koja bi se nalazila na oko 1,6 km od spoja Pive i Tare, na dijelu na kome Piva predstavlja granicu između republika tadašnje SFRJ - Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Iz EPCG ističu da je HE Kruševo identifikovana u Strategiji razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine kao objekat za koji je potrebno intenzivirati analize i istražne radove, kao i uraditi studiju izvodljivosti sa ciljem osiguranja dovoljno kvalitetnih podloga za donošenje investicionih odluka za eventualnu gradnju poslije 2030. godine. Takođe je napomenuto da je potrebno postići međudržavni sporazum o izgradnji ove hidroelektrane.

- Namjera EPCG da izradom predmetne studije aktuelizuje projekat izgradnje HE Kruševo. Pored pomenute varijante, potrebno je u okviru Studije razmotriti i alternativno rešenje koje bi se zasnivalo na iskorišćenju hidropotencijala donjeg toka rijeke Pive koji se nalazi samo na teritoriji Crne Gore - objašnjeno je.

Pod iskorišćenjem hidronergetskog potencijala podrazumijeva se realizacija hidroenergetskog objekta kojim bi se ovaj resurs, čitav ili dijelom, stavio u funkciju proizvodnje električne energije, na optimalan način uz maksimizaciju interesa Crne Gore.

Studija iskorišćenja hidroenergetskog potencijala rijeke Pive nizvodno od postojeće HE Piva treba da obradi dvije varijante:
  • Branu sa pribranskom HE koja bi se nalazila na oko 1,6 km uzvodno od spoja Pive i Tare, koja je identifikovana u Strategiji razvoja energetike Crne Gore do 2030;
  • Rješenje sa branom i pribranskom HE koje bi se zasnivalo na iskorišćenju hidropotencijala donjeg toka rijeke Pive na teritoriji Crne Gore.
U projektnom zadatku se navodi da je za prostor donjeg dijela toka Pive od HE Piva do spoja sa Tarom potrebno sagledati uslove za izgradnju hidroelektrane i sačiniti odgovarajući izvještaj.

- Za analizirane varijante lokacije HE treba definisati tehnička rješenja brane, pribranskih objekata i HE i obraditi ih na nivou koji omogućava procjenu investicione vrijednosti svake analizirane varijante, tj. određivanje međusobnog odnosa investicionih vrijednosti analiziranih varijanti - navodi se između ostalog u dokumentu.

U ovom dijelu Studije treba izvršiti i uporednu analizu analiziranih varijanti lokacije HE i primjenom definisanih kriterijuma i vrednovanja izvršiti izbor i dati predlog rješenja buduće HE Kruševo.
________________________________________

I u okviru projekta Svjetske banke

Iz Elektroprivrede napominju i da je hidroelektrana Kruševo analizirana u okviru projekta Svjetske banke - Podrška upravljanju vodnim resursima u slivu rijeke Drine, koji je realizovao konzorcijum koji su činili Cowi AS (Norveška), Stucky LTD (Švajcarska) i Institut Jaroslav Černi (Srbija), i koji je završen 2016. godine, kao i u okviru dokumentacije Regionalna strategija za održivu hidroenergetiku Zapadnog Balkana, koju je u okviru Western Balkans Investment Framework-a izradio konzorcijum Mott Macdonald i IPF Consortium, a koja je završena 2017 godine. U okviru ovih dokumenata razmatrana je brana na profilu na kome se nalazila i u studiji Elektroprojekta, odnosno rješenje koje bi moralo da se realizuje kao međudržavni projekat Crne Gore i BiH.
________________________________________

Softverska platforma, koja je takođe dio ovo nabavke, treba da bude u funkciji Studije iskorišćenje hidronergetskog potencijala rijeke Pive nizvodno od HE Piva u dvije varijante, odnosno lokacije hidroelektrane:
  • HE Kruševo na nizvodnoj lokaciji razmatranoj u prethodnoj projektnoj dokumentaciji, na granici između Crne Gore i BiH;
  • HE Kruševo na uzvodnoj lokaciji koja se nalazi na teritoriji Crne Gore.
- Opšti cilj softverske platforme je sagledavanje svih uslova za iskorišćenje hidroenergetskog potencijala rijeke Pive nizvodno od HE Piva i formiranje metodologije i kriterijuma za uporednu analizu i izbor povoljnije varijante, za koju bi se jednoznačno prostorno, situaciono i visinski, definisalo tehničko rješenje.

Iz EPCG navode da rezultati Studije treba da služe kao osnova za izradu odgovarajuće prostorno-planske dokumentacije i za dalju izradu tehničke dokumentacije u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

U dokumentu se napominje i da u dolini donjeg toka Pive nema značajnijih korisnika prostora i vode, kao i da je postojeći put Foča - Plužine postavljen relativno visoko, tako da nije u koliziji sa mogućim objektima hidroenergetskog iskorišćenja.

- Očigledno je da postoje preduslovi za dodatno iskorišćenje hidroenergetskog potencijala rijeke Pive tj. izgradnju planiranog hidroenergetskog objekta - zaključeno je u projektnom zadatku.

Više informacija o samom tenderu možete vidjeti OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.