NavMenu

Pogledajte kako izgleda dionica autoputa od Smokovca do Mateševa - Sve spremno za otvaranje, prvih sedam dana besplatna vožnja (FOTO, VIDEO)

Izvor: Media Biro Ponedjeljak, 11.07.2022. 12:15
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Da je sve spremno za otvaranje najvećeg i najsloženijeg projekta u istoriji Crne Gore, svjedoče snimci iz vazduha nastali juče, a koji prikazuju izgled prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa. Na Dan državnosti, zvanično će biti otvoren 41 km puta koji obuhvata 20 mostova, 16 dvocjevnih tunela i četiri petlje. Kako je saopštio RTCG, vožnja će prvih sedam dana biti besplatna.

Polovinu dionice čine vijadukti i tuneli, a na složenost trase utiče i činjenica da će budući vozači iz pravca Podgorice putovanje počinjati na 60 metara nadmorske visine, dok će ih nakon određenog vremena dočekati 1100 metara u planinskom dijelu.

Sa svojih 960 metara Moračica predstavlja najduži most, dok je tunel Vjeternik dug skoro tri kilometra. Ukupna prosječna dužina mostova na glavnoj dionici je 6,1 km, što čini oko 15 odsto ukupne dužine auto-puta.

Širina kolovoza sa dvije sobraćajne trake je 10,5 metara po jednom smjeru. Na otvorenoj trasi, predviđene su trake za prinudno zaustavljanje na svim pozicijama, dok su na mostovima predviđene zaustavne trake, u slučaju da su kraći od 150 m. Širina kolovoza sa tri saobraćajne trake iznosi 11,2 m po jednom smjeru.



Auto-put je pokriven sa više od 600 kamera, a sve kamere u tunelima imaju mogućnost da automatski detektuju incident.

Glavni izvođač je kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), a Vlada Crne Gore povjerila je preduzeću Monteput poslove stučnog, građevinskog i projektnog nadzora izrade projektne, pripremne tenderske dokumentacije i druge poslove.

Ovim projektom sjever Crne Gore postaje nikad bliži centralom i južnom dijelom države, a značaj za privredu, građane i turizam je nemjerljiv.

Fotogalerija
Autoput Bar-Boljare, dionica Smokovac-Mateševo
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.