NavMenu

Filmski centar Crne Gore opredijelio sredstva za četiri dugometražna igrana filma

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 23.05.2022. 15:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: doomu/shutterstock.com)Ilustracija
Filmski centar Crne Gore podržaće četiri projekta na osnovu javnog konkursa za sufinansiranje dugometražnih igranih filmova. To je rezultat Odluke Savjeta, na prijedlog stručnih konsultanata, koje su činili Tamara Kotevska, rediteljka, Ivan Bakrač, reditelj i Milan Todorović, reditelj.

Na osnovu odluke, podržani su sljedeći projekti: "Požari", u režiji Nikole Ljuce, producentske kompanije Code Blue Production, "Hotel Boka", u režiji Marije Perović, producentske kompanije Kino, "Kao topli septembar", u režiji Vlastimira Sudara, producentske kompanije Montenegro Max Film i "Braća", u režiji Bojana Stijovića, producentske kompanije Cut-Up.

U projektu "Požari", kako se navodi u obrazloženju, "divlje vatre koje neprestano gore na planinama, u kontrastu likova koji su potpuno zaglavljeni u sopstvenim mikro univerzumima, potpuno neupućeni u okolinu, veoma su dobra analogija vatri koja gori u njihovim dušama. Ova moderna priča koja se danas lako povezuje sa bilo kojim mjestom u svijetu, ima veliki potencijal za međunarodni uspjeh i zapažen festivalski život. Autori veoma delikatno istražuju seksualni identitet likova, kroz originalnu priču i modernu tačku gledišta. Kompletan projekat je jako dobro spakovan, producentski dosije je precizan a eksplikacije i moodboard dobro podržavaju scenario. Dobro vođeni likovi i jasan rediteljski stil, kao i prethodni uspjeh reditelja, garantuju da će film biti izuzetno privlačan kako domaćoj, tako i međunarodnoj publici".

Projekat ""Hotel Boka" je "film epohe sa zanimljivim, ženskim osvrtom na mane svih ideologija kroz istoriju, koji nam donosi humanu priču o pomirenju i o važnosti života iznad svih politika. Legende koje okružuju hotel Boku, te njegovo postavljanje u centar romantične drame smještene između dva svjetska rata, uz uvođenje značajnih istorijskih ličnosti sa ovih prostora, nose sa sobom izuzetno jaku priču koja će zasigurno biti interesantna široj publici. Scenario je veoma dobro napisan, likovi su kvalitetno razvijeni, dok je, s produkcijske strane, projekat vrlo kompleksan te zahtijeva pažljiv i promišljen rad na daljoj realizaciji", prenosi sajt Filmskog centra.

Za projekat "Kao topli septembar" stručni konsultantni navode da je to "intimna i pitka priča, nepretenciozno napisana i postavljena, koja prati penzionisanog policajca, deminera podvodnih bombi, prinuđenog da se vrati svom poslu da bi podržao snove svoje ćerke, iako su ti snovi drugačiji od njegovih. Likovi su životni, dijalozi dobro napisani, a situacije realistične. Prethodni film reditelja kao i priloženi moodboard daju nam određeni uvid kako će film stilski biti tretiran, u skladu sa pričom u kojoj jesenja mirnoća primorskog gradića (Bara) koegzistira kao zaseban lik. Prizori pučine, kao i prizori podvodnog svijeta, daju poseban karakter cijeloj priči, a samom filmu će dati jedan osoben izgled".


Projekat "Braća" je, prema mišljenju stručnih konsultanata, "veoma kvalitetan debitantski projekat, sa slojevitom pričom koja predstavlja snažan, vjekovima star arhetip o dva brata u sukobu. Film istražuje važne teme – napuštanje korijena i složenost porodičnih veza, i postavlja pitanje koja je cijena ljudskog dostojanstva. Ova lokalna priča smještena je u autentičan pejzaž koji obećava vizuelno bogatstvo, a ipak govori univerzalnim jezikom egzistencijalnih pitanja sa kojima bi se svi povezali. Uz veoma jasnu rediteljsku vizuru, dobru producentsku postavku, projekat ima potencijal da bude dubok, emotivan film koji će istovremeno otkriti jedinstvenost crnogorskog sela, ali i biti lako povezan sa bilo kojim dijelom svijeta", kaže se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.