NavMenu

Borba sa pandemijom, ukidanje doprinosa za zadravstveno osiguranje i skromne najave novih bolnica - Retrospektiva 2021, investicije u oblasti zdravstva

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 24.01.2022. 09:53
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Fernando Zhiminaicela)
Borba sa koronavirusom je i tokom prošle godine bila glavna tema kada je riječ o sektoru zdravstva. Svakodnevni izvještaji o broju oboljelih, aktuelne mjere u borbi protiv kovida, otvaranje granica, ponovno zatvaranje, testovi... Promjena u odnosu na 2020. je to što smo prošle godine dobili vakcine.

U Crnoj Gori je i to kasnilo, pa smo najprije mogli po svoju dozu u susjednu Srbiju, ali na kraju smo od skromnih isporuka došli do sasvim dovoljno doza za vakcinaciju građana.

Kada je riječ o investicijama, njima se u sektoru zdravstva tokom 2021. godine baš i ne možemo pohvaliti. Bilo je nekih skromnih najava, a na samom kraju godine, načinjen je pomak kada je riječ o gradnji ranije najavljivanih klinika za infektivne bolesti i dermatovenorologiju, pa je raspisan tender za nadzor radova. Takođe, početkom ove godine raspisan je i javni poziv za gradnju klinike za mentalne bolesti u Podgorici. O ovim projektima, međutim, pisaćemo naredne godine, kada vidimo kako će teći sama realizacija, sada se vraćamo na 2021.

Milojko Spajić (Foto: Gov.me/S.Matić)Milojko Spajić
Ono što je obilježilo godinu za nama kada je zdravstvo o pitanju, jeste najava ukidanja doprinosa za zdravstveno osiguranje. Naime, programom Evropa sad predviđeno ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, a kako je najavio ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, država će sve troškove zdravstvenih institucija u potpunosti finansirati iz drugih prihoda, a ne iz doprinosa zaposlenih. Od 1. januara, što je takođe predviđeno ovim programom, zaposlenima u zdravstvu plate su uvećane i do 40%.

Na prostoru nekadašnje fabrike Radoje Dakić u Podgorici biće sagrađen dom zdravlja, a prvi korak ka realizaciji ovog projekta načinilo je Ministarstvo zdravlja koje je dobilo urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije.

Objekat je planiran na urbanističkoj parceli broj 17 u zahvatu izmjena i dopuna DUP-a Radoje Dakić, a u dokumentu je naznačeno da zona za zdravstvenu zaštitu obuhvata površinu od 0,86 hektara. Predviđeno je da bruto građevinska površina objekta bude 10.372 m2. Dom zdravlja će biti maksimalne spratnosti P+2, dok planirana površina prizemlja iznosi 3.457 m2.

Ilustracija (Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)Ilustracija
Podgorica će dobiti još jedan zdravstveni objekat, pošto je u planu gradnja novog urgentnog bloka. Naime, Ministarstvo zdravlja pokrenulo je proceduru prikupljanja dokumentacije za izgradnju novog zdravstvenog objekta na Kruševcu, pa je od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma zatražilo urbanističko-tehničke uslove (UTU) za gradnju novog urgentnog bloka. Objekat je planiran na prostoru između zgrade Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore i glavne zgrade Kliničkog centra.

U novom zdravstvenom objektu, ukupne površine 10.500 m2, biće smješteni Urgentni centar sa pratećim sadržajima, operacionim salama, intezivnom jedinicom, bolesničkim sobama i dijagnostikom.

Novu bolnicu trebalo bi da dobiju i Pljevlja, a kako je prilikom posjete toj opštini najavila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, izgradnja objekta trebalo bi da počne ove godine. Zamisao da se gradi nova bolnica nije nova, već je, kako je navedeno, najavljivana više puta, ali investicija do sada nije realizovana. Da li će se to promijeniti ove godine, ostaje da vidimo.

Nova laboratorija u KCCG (Foto: Gov.me/B. Ćupić)Nova laboratorija u KCCG
Završetkom renoviranja Centra za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku Crna Gora će dobilti prvu automatizovanu laboratoriju, najavila direktorica Kliničkog centra (KCCG) Ljiljana Radulović u intervjuu agenciji Mina.

Laboratorija je otvorena krajem maja, a kako je tada rečeno, hitni pacijenti će za manje od sat vremena moći da dobiju sve analize koje su zatražene, što je posebno važno kod hospitalizovanih pacijenta. S druge strane, ambulantni pacijenti dobijaju proširenu paletu laboratorijskih pretraga.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović rekla je da je laboratorija koja, sa renoviranjem i doniranom opremom vrijedi 3,5 mil EUR, inicijalno dobijena investicijom od pet hiljada eura. To je, kako je objasnila, postignuto tako što će tokom naredne četiri godine kupovati reagense od ovlašćenih zastupnika.

Dolazimo i do poslednje investicije, a riječ je o izgradnji bolnice u Budvi. Naime, predsjednik Opštine Budva Marko Carević rekao je početkom prošle godine kako je sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović razgovarao o izgradnji bolnice u ovog gradu, te da je ona obećala da će taj projekat uvrstiti u listu prioriteta koje će Ministartvo realizovati u narednom periodu. Kako je rekao tada, opština već ima investitore, a najavio je i mogućnost privatno-javnog partnerstva.



Listu investicija iz oblasti zdravstva možete vidjeti i OVDJE.


Ukoliko ste propustili, pogledajte i projekte iz oblasti saobraćaja, turizma, sporta i telekomunikacija i IT-a, industrije, nekretnina, energetike, ekologije i poljoprivrede koji su privukli najveću pažnju čitalaca eKapije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.