NavMenu

U Vojvodini se najbolje prodaju stanovi i placevi

Izvor: Dnevnik Petak, 21.01.2022. 13:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mosher/shutterstock.com)Ilustracija
Količina novca na tržištu nepokretnosti u Srbiji u decembru 2021. iznosila je 698 mil EUR, što je za skoro 50% više nego u decembru 2020. godine, a po broju zaključenih ugovora Vojvodina je na prvom mjestu, saopštio je Republički geodetski zavod.

Zaključeno je 15.528 kupoprodajnih ugovora, a od tog broja u Vojvodini 5.203, Beogradu 3.755, u južnoj i istočnoj Srbiji 2.574, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 3.996.

Tokom decembra 2021. godine u Republici Srbiji zaključeno je 15.528 ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, što predstavlja povećanje od 21,4 odsto u odnosu na decembar 2020. godine, a povećanje za 23,2% u poređenju sa decembrom 2019. godine. U poređenju sa novembrom 2021. godine, broj ugovora u decembru 2021. godine veći je za 12,6%.

Kao i u prethodnim izvještajima i ovdje je navedeno da se stanovi i dalje plaćaju kešom. Od toga, 12% prometa realizovano je kroz novac iz kredita. Na taj način najčešće se plaćaju stanovi, 27% njih plaćeno je kreditnim sredstvima tokom decembra prošle godine.

Po regionima, stanovi su se najviše iz kreditnih sredstava plaćali u Beogradu 31%, zatim u Vojvodini 28, južnoj i istočnoj Srbiji 26 i u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 18%.

- Tokom decembra 2021. godine u našoj zemlji prometovano je ukupno 17.379 nepokretnosti, od čega 6.147 prometa zemljišta, 4.161 prometa objekata i 7.071 prometa posebnih djelova objekata - istaknuto je u izvještaju.

Direktor novosadske agencije "Solis nekretnine" kaže da je period iza nas bio sa najvećom potražnjom i prometom. Kako Dragan Rabatić kaže za "Dnevnik", kada je reč o prodaji stanova, decembar je bio dobar mjesec sa dobrim rezultatima, što očekuje i u januaru.

- Mislim da nekog pretjeranog zastoja neće biti. Još uvijek je tržište na visokom nivou i tako će i ostati. Naši klijenti su uglavnom poslovni ljudi od 35 do 40 godina pa naviše i nema mnogo mlađih. To su i kreditno najsposobniji klijenti. Statistika govori da je malo veći procenat onih koji kupuju kreditom, a malo je manje onih koji za to koriste gotovinu - kazao je Rabatić. Po njegovim riječima, tržište Novog Sada je najrazvijenije sa najvećim kapacitetom u Srbiji i da se to vidi kako po cijenama tako i po prometu nekretnina i da će tako trajati u narednih deset godina.

- Planovi koji su sada na javnom uvidu pokazuju da će grad da se širi. Recimo, na Telepu je u planu potpuna promjena fizionomije naselja. Kuće će biti zamenjene zgradama i biće uvećan broj stanovnika za pet puta u samo jednom dijelu grada. Dakle, Novi Sad ide ka tome da postane višemilionski grad i to će i biti. Industrija nekretnina je poprilično razvijena. Potreba za kvadratom postoji, a ponuda je velika i raste svakog dana. To što cijene ne padaju potvruđuje da kupaca ima. Dok je tako onda će se graditi, a cijene će biti takve kakve jesu i ne vidim razlog da se to mijenja - kazao je Rabatić.



Potreba za građevinskim radnicima sve veća

Predsjednik sindikata građevinarstva Vojvodine i Novog Sada Josip Modić kaže za "Dnevnik" da je prošle godine u odnosu na prethodnu izdato 400 odsto više građevinskih dozvola, a da je vrijednost izvedenih radova veća za 105 odsto.

Potreba za radnicima u sektoru građevine je, kaže Modić, sve veća, zbog čega su im i dnevnice porasle. Samim rastom građevinskog sektora od prije dvije godine postoji ideja da se u Novom Sadu osnuje savjet za građevinarstvo kako bi firme iz te oblasti udružene učestvovale na inostranim tenderima i samim tim bile konkurentnije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.