NavMenu

Kroz Podgoricu i Tivat prošlo 1,3 miliona putnika - Evo kako su poslovali ostali aerodromi u regionu

Izvor: Ex-Yu Aviation News Srijeda, 19.01.2022. 15:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/MichaelGaida)Ilustracija
Aerodromi širom bivše Jugoslavije opslužile su ukupno 14,8 miliona putnika u 2021, što je povećanje od 97,3% u odnosu na prethodnu godinu, ali i dalje za 49,7% manje u odnosu na 2019. godinu prije pandemije.

Nijedan aerodrom nije uspio da nadmaši svoje rezultate prije pandemije, iako su se Portorož, Banja Luka i Mali Lošinj približili. S druge strane, jedino je niški aerodrom u 2021. prevezao manje putnika nego 2020. godine, sa 7.937 putnika manje, uprkos tome što je 2020. zatvoren nekoliko mjeseci zbog globalnih karantina.

Sveukupno gledano, Beograd je zadržao svoju poziciju najprometnijeg aerodroma na prostoru bivše Jugoslavije, pozicionirajući se među 60 najboljih u Evropi. Slijedi Priština, a zatim Split, koji je pretekao Zagreb i postao najprometnija vazdušna luka u Hrvatskoj, pokazuju podaci sajta Ex-Yu Avaiation.

Operater Aerodroma Beograd, francuski Vinci, objavio je da je oporavak putničkog prometa nastavljen u četvrtom kvartalu 2021. godine. Broj opsluženih putnika na Aerodromu Beograd bio je dva puta veći nego u četvrtom kvartalu 2020. godine. Uspio je da nadmaši svoj cilj od 2,9 miliona putnika za prošlu godinu.

Dva međunarodna aerodroma u Crnoj Gori, Podgorica i Tivat, prošle su godine prevezli više od 1,3 miliona putnika.

- Zadovoljni smo s 1,3 miliona prevezenih putnika, što je polovina onoga što smo imali u 2019. S obzirom da nijesmo bili u mogućnosti opsluživati ​​rusko i bjelorusko tržište, ovo je izvrstan rezultat - saopštili su iz Aerodroma Crne Gore.

Aerodrom Skoplje takođe je zabilježio natprosječan rast broja putnika u 2021. Njegov operater, TAV, nedavno je saopštio da su registrovani prvi znaci oporavka avio prometa na aerodromima Skoplje i Ohrid u 2021.

- Posebno tokom visoke ljetne sezone kada su evropske zemlje ukinule zabrane putovanja za vlasnike makedonskih pasoša. Zadovoljni smo postignutim i nastavićemo s nastojanjima da pronađemo najbolje operativne odluke kako bismo se nosili s promjenjivim poslovnim okruženjem, kao rezultatom pandemije - naveli su.

Aerodrom Ljubljana je prvi put ispala iz prvih deset najprometnijih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, prvi put prestignuta je od ​​Zadra.

- Već smo na dobrom putu za dostizanje nivoa prometa prije pandemije. To ćemo postići s našim dosadašnjim partnerima, avio-kompanijama koji povezuju ljubljanski aerodrom, a svake godine ćemo dodavati nove - poručili su iz glavnog slovenačkog aerodroma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.